Держзамовлення у вузах скорочено на 42%. Таким чином комерціалізується освіта

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України в 2011 році на 42% скорочує державне замовлення при вступі до ВНЗ на основі повної загальної середньої освіти у порівнянні з 2010 роком.

Про це заявив почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" В'ячеслав Брюховецький, посилаючись на постанову Міністерства освіти від 6 січня.

За словами Брюховецького, таким чином комерціалізується освіта. "Робиться це для всіх однаково, хоча університети різні і конкурси на вступ відповідно теж", - заявив Брюховецький.

"При цьому, у постанові сказано, що після закінчення бакалаврської програми міністерство встановлює квоти: лише 90% випускників можуть продовжити навчання, 10% апріорі вважається, що вони не здатні здобути повну вищу освіту. Далі розподіляється, що 60% повинні йти на навчання на фахівців, а 30% - на магістрів, а по Болонській декларації, яку свого часу підписав міністр освіти України, у нас не повинні були готуватися фахівці, ми повинні перейти на європейську систему: бакалавр, магістр, доктор", - сказав почесний президент НаУКМА .

На думку Брюховецького, зараз відбувається спроба повернути систему освіти до радянських стандартів. Це прописано в проекті закону про освіту, розробленого Дмитром Табачником. Цей проект, на думку Брюховецького, повністю знищує незалежність університетів.

Як повідомлялося, керівництво університету заявило про тиск на вуз: міністерство не затверджує правила прийому абітурієнтів до академії на наступний рік, наполягаючи на скасуванні обов'язкового сертифікату з англійської мови при вступі.

Крім того, міністерство хоче заборонити Могилянці підготовку в докторській школі по PHD програмами.

освіта абзац

Знак гривні
Знак гривні