Комуністи і опозиція провалили голосування по закону про доступ до інформації

Народні депутати не стали сьогодні розглядати законопроекти щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Законопроект над яким довго працювалаа громадськість і по якому влада пішла на поступки завалили комуністи. Вони б не змогли цього зробити, аби опозиція брала участь у голосуванні. Нагадаємо у після бійки у парлменті, коли регіонали побили БЮтівццв, котрі заблокували трибуну у знак протесту проти переслідувань Тимошенко опозиція не бере участі у засіданнях парламенту.

Сьогодні оголосивши розгляд законопроекту N7321 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо забезпечення доступу до публічної інформації) і запросивши доповідача з даного питання, депутата від Партії регіонів Олену Бондаренко, Мартинюк вибачився і сказав, що оскільки документ не відповідає вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради, документ не може бути поставлений на голосування.

У свою чергу, глава Комітету парламенту з питань свободи слова і інформації Андрій Шевченко відзначив, що даний законопроект, так само, як і проект закону про доступ до публічної інформації N2763, є продуктом спільної діяльності представників влади, опозиції, громадських організацій і журналістів, і обидва законопроекти повинні розглядатися в комплексі.

"При підготовці були задіяні не тільки медіа-експерти, представники різних політичних сил, велика кількість юристів з Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів і апарату Верховної Ради України. Ми розуміємо, що можуть бути різні погляди щодо юридичної техніки цього законопроекту, проте, комітет звертається до Верховної Ради з простим і зрозумілим проханням підтримати відпрацьовану редакцію двох законопроектів - 7321 і 2763", - сказав він.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також узяв слово і відзначив, що є правила, а є виключення з правил. За його словами, обидва законопроекти відпрацьовано фахівцями і експертами, і якщо у когось є сумніви з приводу даних законопроектів, хай ця людина викладе свої зауваження письмово і поставить свій підпис.

Глава фракції Партії регіонів продовжував наполягати на голосуванні, Мартинюк запропонував залу визначитися, чи розглядати проект закону N7321. "Хто за те, щоб розглядати законопроект всупереч 116-ій статті? Прошу визначатися", - сказав Мартинюк. Таку пропозицію підтримали 217 народних депутатів при 226 необхідних. Комуністи не голосували.

Безумовно, в провалі проекту винна опозиція. ПР і Литвину цей закон не потрібен, але вони дали свої голоси під тиском громадськості, ЗМІ й міжнародних інституцій. А опозиції це все виявилося до лампочки - і громадськість, і ЗМІ, й міжнародні інституції. Вражає ця безглузда тактика виходу з залу на цілий день під час розгляду важливих законів. Навіть якщо не вистачає голосів - виступайте, голосуйте, демонструйте цинізм і деструкцію влади, апелюйте до суспільства. Можна вийти з залу на знак протесту під час чієїсь промови (прем"єра, президента, прокурора, міністра якогось), під час якогось питання, яке є образливим чи обруливим, але для чого залишати зал під час розгляду важливих законопроектів? Якби БЮТ і НУНС були в залі, голоси комуністів нічого не вирішили б. Все таки БЮТ, НУНС і КПУ заблокували разом.

закон Рада змі

Знак гривні
Знак гривні