Венеціанська комісія: Янукович не має легітимної влади

Президент України має повноваження, яких йому не давали виборці, констатують у Страсбурзі, а Верховна Рада має якнайскоріше ухвалити зміни до конституції, аби відновити демократичну легітимність центральних органів влади. Про це в інтерв’ю Deutsche Welle заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

Як випливає з ухваленого на засіданні Венеціанської комісії 17 грудня висновку, в експертів Ради Європи виникають питання щодо легітимності нині діючих владних інституцій. Адже президента і Верховну Раду було обрано на підставі конституційних положень, які нині визнані Конституційним судом недійсними. Зокрема, експерти комісії вказують на те, що тепер президент України має набагато більше влади, ніж передбачалося на той момент, коли за нього голосували громадяни.

«У молодій демократії, такій як українська, є доволі проблематичною концентрація влади в руках однієї особи. Тут Україна суттєво відрізняється від Франції - «старої» президентської демократії. Досвід показує, що у минулому в Україні були серйозні зловживання владою. Це дає привід для занепокоєння», - сказав в інтерв’ю Deutsche Welle голова комісії Томас Маркерт. Він зауважив, що зміни до закону про Кабінет міністрів вже демонструють тенденцію до концентрації в руках президента повноважень, яких він не має навіть за конституцією 1996 року.

«Суд, який поставив себе над Конституцією»

Конституційний лад встановлює демократично обраний парламент, а не суд. Сумніви щодо легітимності центральних органів влади підсилює й той факт, що їхня діяльність нині базується на правилах, які були змінені судом, а не Верховною Радою, яка є демократично уповноваженим органом.

У Венеціанській комісії наголошують, що Конституційні суди за своєю правовою природою керовані Конституцією, а не стоять над нею. З огляду на це, рішення такого роду як скасування конституційних змін викликають запитання щодо верховенства права. Водночас у комісії нагадують, що лише дають оцінку правовій ситуації, що склалася після скасування конституційної реформи, а не вповноважені оцінювати правомірність рішень судів.

Коли мають бути парламентські вибори?

Томас Маркерт висловив сподівання, що Конституційний суд ще до Нового року дасть роз’яснення щодо дати проведення наступних парламентських виборів. Згідно з конституцією 1996 року, яка нині є чинною, вибори мали би відбутися вже навесні наступного року. За основним законом, який скасував Конституційний суд, вибори відбудуться лише за два роки. На переконання Маркерта, обидві дати виборів мають під собою правові підстави.

«Потрібна швидка конституційна реформа»

На думку Маркерта, правління Леоніда Кучми засвідчило, що конституція 1996 року дає значний потенціал до концентрації влади в руках президента. Для створення повноцінної системи стримувань і противаг Україні потрібні конституційні зміни, переконаний глава Венеціанської комісії. Задля відновлення демократичної легітимності, ці зміни має якнайшвидше ухвалити Верховна Рада, каже Маркерт. «Потрібно залучити до ухвалення конституції громадянське суспільство та українських фахівців з конституційного права. Крім того, необхідно створити комісію з представників різних партій», - закликає експерт Ради Європи.
Deutsche Welle

конституція янукович

Знак гривні
Знак гривні