Міжнародна федерація журналістів засуджує постійно зростаюче насильство проти журналістів в Україні

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) засуджує ескалацію насильства в Україні по відношенню до засобів масової інформації. Таку заяву вона зробила після серії нападів на журналістів з боку охорони українських Президента і Прем'єр-міністра, що сталися в останні місяці. Інші журналісти також стали жертвами подібних нападів від чиновників нижчого рангу.

"Ми засуджуємо це безглузде насильство по відношенню до журналістів, які лише виконують свою роботу, - сказав Айдан Вайт, Генеральний секретар МФЖ., - влада повинна поважати право наших колег на безпеку і спонукати свою службу безпеки припинити напади на журналістів".

За даними Незалежної медіа-профспілки України і Київської незалежної медіа-профспілки сталася певна кількість інцидентів, коли охорона Президента і Прем'єр-міністра напали на журналістів. Декого з них побили, декому пошкодили обладнання, а декому вилучили з фотокамери знімки, зроблені на офіційних заходах.

Київська незалежна медіа-профспілка зафіксувала чотири випадки насильства щодо працівників ЗМІ з червня 2010 року. Це напад на Сергія Андрушка з каналу СТБ, який був 15 червня повалений на землю працівником охорони Президента Януковича. Після того 30 вересня стався інцидент з Тетяною Светницькою, репортеркою “Газети по-українськи”, коли президентський охоронець вилучив фотографії з її камери. І останній напад здійснив 29 листопада охоронець Прем'єр-міністра Азарова на знімальну групу "5-го каналу", поламавши при цьому журналістам камеру.

Влада не вжила жодних заходів, щоби запобігти подібним діям, тому журналісти занепокоєні тим, що чиновники все частіше вдаються до насильства. Київська незалежна медіа-профспілка наводить приклад вільного журналіста Дементія Білого, який 14 вересня був побитий охороною херсонського мера Володимира Сальдо.

МФЖ підтримує заклик Київської незалежної медіа-профспілки до української влади продемонструвати нетерпимість до насильства щодо журналістів, особливо у рік десятої річниці вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Практика терпимості до винуватців злочинів проти ЗМІ ставить під сумнів запевнення про до верховенства права в Україні, - додав Генеральний секретар МФЖ Айдан Вайт, - Ми вважаємо, що найвищі органи влади відповідають за безпеку наших колег".

цензура змі

Знак гривні
Знак гривні