Профспілка добилася відкладення розгляду Житлового кодексу

У четвер, 02 грудня, “під шумок” суспільного протистояння навколо Податкового кодексу, Верховна Рада, згідно пропозиції профільного Комітету з питань будівництва, мала розглянути “у другому читанні та вцілому” проект іншого нового кодексу - Житлового.

Основними новаціями Житлового кодексу є:

1) примусове відселення “куди подалі” мешканців будинків, місце розташування яких приглянулося комусь достатньо грошовитому - себто при “суспільній необхідності”;

2) примусове створення у будинках “об’єднань співвласників”, на які буде перекладено, зокрема, фінансування капітального ремонту “хрущовок”, котрі починаючи з цього року масово завершують свій 50-річний розрахунковий термін експлуатації;

3) автоматичне нарахування на заборгованість із комунальних послуг пені (яка зараз взагалі не нараховується);

4) можливість примусового відчуження житла для “покриття” будь-яких боргів його власника.

На розгляді проекту Житлового кодексу вже 02 грудня наполягав, зокрема, Міністр України питань житлово-комунального господарства Юрій Хіврич.

В зв’язку з цим, Всеукраїнська профспілка “Народна солідарність” провела сьогодні пікетування засідання Погоджувальної ради ВР України, вимагаючи:

1) повністю та безповоротно зняти з розгляду усі законопроекти, які стосуються запровадження пені на комунальні послуги - принаймні до часу подолання кризових явищ в економіці та стабілізації соціально-економічної ситуації в країні;

2) провести широке всенародне обговорення проекту нового Житлового кодексу України до його винесення на голосування.

Під час пікетування до нього приєдналися кілька представників київської організації ВО “Свобода” на чолі із заступником її голови Юрієм Ноєвим.

Побачивши, що їхній намір “непомітно протягти” проект Житлового кодексу, керівники буржуазно-олігархічних депутатських фракцій вирішили відтермінувати розгляд проекту ЖКУ на час, коли “натовпи людей розійдуться”, перенісши Житловий кодекс на пленарний тиждень 14-17 грудня.

Від редакції:
Ми розуміємо, що протестувати проти нинішньої влади не обхідно. Але такі новації, як примусове створення ОСББ, чи нарахування пені, або відчудженя житла за борги прийняті в багатьох країнах. Таким шляхом пішла Польща і Прибалтика. Головне, що ми протестуючи проти тупості влади не заганяли себе назад у совок. Є думки, як розірвати це коло?

протест

Знак гривні
Знак гривні