Місцеві новини: Передача ОДА, боротьба прокуратури із місцевими радами, ротації в СБУ

У Тернополі у ніч на 4 лютого свободівці взяли під контроль приміщення ОДА, яке до того займали представники різних опозиційних сил. Правий сектор Тернополя вирішив уникнути конфлікту, але 5 лютого зробив заяву, у якій закликав опозиції припинити співпрацю із губернатором В. Хоптяном. Ввечері 5 лютого активісти також залишили приміщення Рівненської облдержадміністрації. Вони зробили це після того, як новим головою облради був обраний депутат від Батьківщини М. Кириллов. В Івано-Франківську активісти розблокували для співробітників ОДА один з поверхів адміністрації.


Правий сектор йде з Рівненської ОДА. Фото vse.rv.ua.

По всій Україні прокуратура та суди боряться із опозиційними обласними та районними радами. За позовами прокуратур суди скасовують рішення місцевих рад про визнання Народної ради, недовіру головам адміністрацій, перейменування вулиць та площ, заклики до відставки В. Януковича. За останній день було скасоване рішення Христинівської райради (Черкащина) щодо суспільно-політичної ситуації, повернуто на посаду голову Бучацької РДА (Тернопільщина), оскаржено перейменування площі у Тернополі на честь героїв Майдану, скасовано вже другу заяву Рівненської ОДА.

У Луганську продовжується хвиля обшуків у помешканнях місцевих опозиціонерів, яка почалася після затримання машини із агітпродукцією. 5 лютого обшукали квартири лідерів луганського Удару та Єдиного центру.

У смт Сосниця (Чернігівщина) зібрався мітинг з вимогою покарати місцевих “мажорів”, яких звинувачують у вбивстві місцевого мешканця. Близько півтисячі людей взяли участь у події; відтак, на акцію прийшов майже кожен десятий мешканець селища.

В. Янукович провів ротацію керівників обласних управлінь СБУ. Керівника черкаського СБУ переведено у Львів, в на його місце у Черкаси прийшов його колега з Полтави. Також було змінене керівництво Волинського управління СБУ.

І дещо наостанок: представник тернопільського Штабу національного спротиву Віктор Мартинюк закликав В. Януковича призначити губернатором області свого сина, Олександра Януковича. “Це можливо жарт, але така вже десь побутує думка”, заявив політик.

Знак гривні
Знак гривні