Україна втратила 4.5 млрд грн через корупцію. Розгляд справ гальмується в судах (Інфографіка)

За офіційними даними МВС, в 2016 році Україна втратила 4.5 млрд грн через корупцію. Це майже в тридцять разів більше ніж у 2014 році. Схоже, зафіксовані збитки стають більш наближеними до реальних.

Водночас притягнути крадіїв до відповідальності, а тим більше повернути награбоване державі, майже не вдається.

Більше половини справ «зависають» на етапі судових розглядів. Так, в 2016 році з 1974 підозрюваних в кримінальних корупційних правопорушеннях лише 598 осіб отримали вирок суду.

Зазначимо, що ці вироки далекі від того, аби називатись покаранням: 291 особа «відкупилась» штрафом, ще 145 було звільнено від покарання по амністії, іспитовому строку тощо. Конфіскацію майна було застосовано лише у 30 випадках.

За даними Міністерства внутрішніх справ, кістяк корупціонерів складають чиновники середньої ланки, представники юридичних та фізичних осіб, працівники органів внутрішніх справ тощо. А ось найменше корупціонерів, за офіційними даними, в рядах народних депутатів (1), посадових осіб місцевого самоврядування 1-3 категорій (4), податкової міліції (7), державних службовців 1-2 категорій (8), суддів(13).

Детальніше з даними можна ознайомитись на офіційному сайті МВД за посиланням.

інфографіка корупція

Знак гривні
Знак гривні