Розгорівся скандал між підприємцем і редактором начебто через торгівлю журналістськими посвідченнями. Що кажуть сторони конфлікту

Днями в Фейсбуці розгорілася дискусія щодо проблеми, яка вже давно назріла в експертному середовищі: ідентифікація журналістів. Приводом стала стаття видання MC Today про те, як один з підприємців - Тарас Трояк - нібито торгує журналістськими посвідченнями. Невдовзі автор матеріалу Тимур Ворона повідомив у Facebook, що Тарас Трояк і його адвокат Масі Найєм начебто готують позови проти видання та журналіста.

У дискусії адвокат Масі Найєм заявив про «залякування з боку MC Today, які реалізували свою погрозу почати інформаційну війну проти мого клієнта, якщо він буде і далі просити повернути гроші за невиконану роботу». З Фейсбуку самого Тараса Трояка відомо, що MC Today нібито не повертає йому 80 тис. грн за 4 публікації про нього. У відповідь на це співзасновник і редактор MC Today Віра Черниш написала: «Ми нікого не залякуємо, і самі сказали, що повернемо гроші за ненадані послуги в першу чергу, як дізналися про історію про продаж посвідчень. Тарас відмовився підписати документи, які необхідні були для повернення коштів, тому вчора знайшли спосіб повернути гроші без його підпису, чим зараз займаємося. Як тільки це зробимо (по ідеї, сьогодні або в понеділок, як спрацює фінвідділ), повідомимо публічно».

"Детектор медіа" звернувся за коментарями до Тараса Трояка, Тимура Ворони і до медіаекспертки Оксани Романюк.

Тарас Трояк, засновник Quadrocopter.ua, дистриб'ютор DJI в Україні, засновник ІА «Квадро.Ньюс»:

Інформація про мій нібито позов з вимогою видалити новину - фейк від Тимура. Людина заборгувала грошей, забанила мене і продовжила писати чорнуху про мене, що я щось вимагаю видалити. Без можливості коментування з мого боку.

Інформація про прямий продаж саме «посвідчень журналіста» спотворена, бо на всіх наших ресурсах зазначено, що насправді ми беремо членський річний внесок (3000 грн на рік) за членство в нашій «Всеукраїнській федерації власників безпілотників», який не включає «плату» за видачу посвідчення журналіста. Посвідчення надається безкоштовно, якщо в анкеті на отримання людина вказує, що готова виконувати наші редакційні завдання.

Чи буде позов? Юристи наші це питання вирішують.

Тимур Ворона, редактор і співвласник видання MC Today:

Життя підкидає сюрреалістичні історії - людина, яка продає посвідчення журналістів всім бажаючим, збирається за участю Масі Найєма подавати в суд на видання MC Today, яке описало цю схему.

Схема проста як світ - один з дистриб'юторів DJI в Україні Тарас Трояк зареєстрував інформагентство, на сайті якого висить технічна заглушка і на якому нам не вдалося знайти жодної новини, створив громадську організацію власників безпілотників і заявив, що кожен, у кого є акаунт в мережі, телефон і квадрокоптер з камерою, є початківцем-журналістом і за 3000 грн на рік може отримати «прес-корочку» від них.

Посвідчення преси повинні мати лише ті, хто дійсно працює журналістом, а не «косить» під нього.

Тепер уявімо, що посвідчення отримав чоловік, який не має стосунку до ЗМІ. Ось як він його може використовувати.

- На підставі журналістських посвідчень можна отримати дозвіл на носіння травматичної зброї. Це буде незаконний дозвіл, і якщо з'ясується, що ним скористалися в особистих цілях, то у його володаря виникнуть серйозні проблеми.

- Посвідчення можна використовувати для провокацій на мітингах, під час виборів і на будь-яких інших заходах. У журналістів є право доступу в закриті для звичайних людей зони, де вони можуть перебувати як спостерігачі. Провокатори спершу заходять туди, маскуючись під пресу, а потім зривають заходи. При спробі вивести або затримати їх, ті починають прикриватися правами журналістів, якими ніколи не були.

- Посвідчення журналіста дає право акредитації до Верховної Ради. Так, там перевіряють ЗМІ на реальність, але по факту ця перевірка максимально формальна. Кулуари Ради зараз переповнені людьми з посвідченнями преси, які не мають жодного відношення до ЗМІ.

- Можна порушити закон, наприклад, водити машину в п'яному вигляді або справляти малу нужду посеред вулиці, а при спробі затримання тикати поліції посвідченням і кричати «всі геть, я журналіст!». Уявіть, іноді це працює. Поліцейські часто підсвідомо бояться стати героями репортажу, де їх виставлять в поганому світлі. У більшості випадків вони карають порушників, незважаючи на регалії, але так буває далеко не завжди.

Кожна така історія знижує рівень довіри до преси в країні і престиж нашої і без того не найпрестижнішої професії. Тому ми, журналісти, продовжимо розповідати про такі історії і нечесних торговців «ксивами» і далі.

Оксана Романюк, медіаексперт, виконавчий директор Інституту масової інформації:

- ІМІ однозначно засуджує будь-які маніпуляції з журналістськими посвідченнями. Ми завжди виступали проти цього і будемо виступати. Журналісти - четверта влада, є цілий сегмент медійного законодавства, які надає їм конкретні права і преференції - наприклад, доступ до виборчих дільниць, та хоч акредитація на передову. Вже на раз бувало, коли плечисті «журналісти» в спортивних формах блокували суди і ділянки. Не кажучи про етичні моменти і удар по довірі до журналістів. Я дуже сподіваюся, що все ж факту торгівлі посвідченнями не було, а був просто такий дуже невдалий намір.

Я зараз повертаюся з Одеси, де зустрічалася з місцевими журналістами. І однією з ключових проблем, про які мені говорили, була саме проблема фальшивих посвідчень, фальшивих журналістів, і того, як захистити статус журналіста і репутацію професії. З наближенням виборів це дуже актуально, на жаль.

журналістика медіа конфлікт

Знак гривні
Знак гривні