Сенцов назвав свій стан передкритичним. Київ пропонує обміняти його на росіян

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов назвав свій стан «передкритичним», повідомила в коментарі RTVI російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка розмовляла з ним. Передає
Радіо Свобода.

За її словами, вона розмовляла з режисером дві години в присутності начальника колонії й ще двох співробітників. Свєтова додала, що режисер перебуває в «хорошій і чистій» чотиримісній палаті.

«Лікарі колонії, яким Сенцов довіряє, вони роблять те, що можуть робити, але не роблять ніяких прогнозів. Адвокат казав, що йому ставлять крапельниці і дають поживну суміш, яку він приймає. Але це ситуація, яка не може врятувати його життя», – сказала Свєтова.

За словами правозахисниці, режисер не планує припиняти голодування. Вона додала, що він продовжує вимагати звільнення українських політв’язнів із російських тюрм.

Тим часом Ірина Геращенко, представниця гуманітарної підгрупи у Тристоронній контактній групі, написала у Facebook, що Україна домагається, щоб усіх українців, які незаконно утримуються у Росії, звільнили. Натомість українська сторона готова звільнити росіян.

"Ми готові помилувати кілька десятків злочинців, причетних до війни на Донбасі в лавах проросійських бандформувань, аби витягти наших з ОРДЛО. Ми не розділяємо українців в тюрмах РФ, Криму і Донбасу, пріоритет – звільнення всіх", – написала Геращенко.

Вона зазначила, що представники ОРДЛО в Мінську намагаються "розіграти кремлівський сценарій" про "обмін усіх встановлених на всіх встановлених", але стверджують, що "в їхніх катівнях лише 20 українців" і вимагають від Києва видати 300 осіб.

"Ми стоїмо на іншій формулі: українці, незаконно утримуванні в РФ- точно входять в список встановлених осіб, бо весь світ знає, де утримуються Сенцов, Сущенко, Балух, Карпюк, Панов, Куку, Кольченко, інші", – заявила вона.

Як додала Геращенко, за даними Міністерства закордонних справ і правозахисних організацій, на сьогодні в тюрмах РФ і в окупованому Криму незаконно, за політичними мотивами утримується близько 70 українців і кримських татар, ще кілька десятків українців – військових і цивільних – незаконно утримують бандформування в ОРДЛО.

політв'язні сенцов

Знак гривні
Знак гривні