У Києві вперше за 45 років ремонтують купол Верховної Ради

У Києві ремонтують купол адміністративного приміщення Верховної Ради на вулиці Грушевського.

Як повідомляють на сайті парламенту, ремонт було заплановано ще в 2013 році, але його довелося відкласти "в зв'язку з відповідними політичними подіями".

У 2017 році інститут сталевих конструкцій імені Шимановського розробив проектно-кошторисну документацію, на підставі якої в травні-червні 2018 року провели тендер. Підрядником реконструкції було обрано будівельно-реставраційну фірму "Відродження", яка раніше працювала над Маріїнським палацом.

Вартість договору становила 7 млн гривень.

Роботи повинні бути завершені не пізніше, ніж 10 грудня. Втім, основний обсяг завдань - заміну скла, очищення і фарбування металевих конструкцій - мають завершити до початку чергової сесії.

Наразі купол Верховної Ради накрили плівкою для захисту від дощів і вітру. Сталеві конструкції очистили від бруду, іржі і старої фарби. Більш ніж половину старого армованого скла, яке зносилося на 85%, вже зняли; замість нього встановлять нове скло з Польщі. Залізний каркас, до якого будуть кріпити нове покриття, обробляють захистом від корозії.

Купол Верховної Ради складається з восьми секторів. Між собою вони скріплені дерев'яною обробкою, яка гнучко реагує на розширення і звуження металевої конструкції при температурних коливаннях.

Старе армоване скляне покриття кріпилося за допомогою черепичної замазки, яка вже потріскалася і обсипалася. Зараз використовують сучасні герметики - надміцні смоли, які не дозволяють потрапляти вологому повітрю всередину конструкції.

Фото з сайту Верховної Ради

Каркас купола Верховної Ради виготовили в 1937 році. Саму ж будівлю парламенту звели двома роками пізніше. Останній ремонт купола проводили в 1973 році, про що свідчить напис зварювальника на сталевому листі покрівлі.

Джерело: "Лівий берег"

київ ВР

Знак гривні
Знак гривні