Підконтрольна Росії влада Криму пропонувала Чийгозу мільйони, щоб той став місцевим Кадировим

Підконтрольна Кремлю влада Криму намагалася "купити" заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Гордон", інформує Цензор.НЕТ.

"Коли анексія відбулася, і вони довго намагалися мене купити, я часто згадував цей несподівано теплий прийом на російському кордоні. Думаю, вже у 2012-му була установка, кого з кримських татар "промацувати" на предмет зговірливості. Хоча в самому Криму ніколи не стикався з російськими спецслужбами, але був під постійним наглядом СБУ", - розповів Чийгоз.

Він уточнив, що підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов, представник президента Росії на півострові у 2014-2016 роках Олег Белавенцев і колишній перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв навесні 2014 року кілька разів запрошували його до себе.

"Говорили, що готові зі мною співпрацювати: мовляв, Мустафа Джемілєв зі своєї позиції не зійде, але у вас не менший авторитет у народі... Загалом, дрібні, дешеві протиставлення влаштовували. Я слухав і чекав, до чого конкретно вони ведуть", - розповів Чийгоз.

За словами заступника голови Меджлісу, йому пропонували майже 3 мільйони доларів.

"Сказали: "Ахтеме-ага, ви - яскрава, шановна особистість серед кримських татар, жорсткий борець, а нам потрібен свій Рамзан Кадиров у Криму". Хотіли, щоб я таку роль виконував. І гроші пропонували. Перший раз пропонували близько $3 мільйонів. Цифру мені особисто Аксьонов і Белавенцев озвучили", - стверджує Чийгоз.

Він також повідомив, що нинішнього "заступника голови Державної ради Криму" Ремзі Ільясова "купили" за $300 тисяч, а на руки виплатили тільки $70 тисяч.

Лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в анексованому Криму, вдень 25 жовтня 2017 року передали Туреччині, хоча вони про помилування не просили.

Підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив до 8 років колонії Ахтема Чийгоза. Сам Чийгоз слухав вирок у СІЗО Сімферополя через відеозв'язок.

Ахтема Чийгоза було затримано в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, зокрема, з партії "Русское единство". Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

"Справу Чийгоза" російський суд розглядав у рамках "справи 26 лютого" після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо - щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, і окремо щодо інших фігурантів процесу - Алі Асанова та Мустафи Дегерменджі.

крим анексія політика

Знак гривні
Знак гривні