Група поляків вандалізувала на військовому Цвинтарі Орлят у Львові

Цієї суботи на території польського військового Цвинтаря Орлят група чоловіків спробувала пошкодити дерев’яні реставраційні щити навколо скульптур левів. Одного з нападників затримала поліція. Інцидент трапився цієї суботи, пише ZAXID. NET.

Інформацію про інцидент поширив директор музею «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай. За його словами, о 16:30 близько десяти молодиків спортивної статури розпочали розбирати реставраційні щити, які закривають скульптури двох левів біля арки на вході до польських військових поховань.

«Вони пошкодили щити, повиривали цілі шматки і рушили до входу. Вже на вході цих людей спробувала затримати наша охорона. Однак чоловікам вдалося вирватися за браму і там вони почали розбігатися хто куди», – прокоментував деталі інциденту Михайло Нагай.

Під час конфлікту провокаторів з охороною по вул. Мечникова проїжджала машина патрульної поліції. Поліції спільно з охороною цвинтаря вдалося затримати одного з провокаторів.

«Цей чоловік польською повідомив, що вирішив «визволити левів». Це абсолютно неприпустима поведінка, яку інакше як провокацією назвати не можна», – заявив директор Личаківського цвинтаря Михайло Нагай.

Один із провокаторів, якого вдалося затримати на місці події, назвався мешканцем Кракова. Його ім’я Матеуш Пасек.

Інформацію про затриманого надав Михайло Нагай. У групі було 9 осіб. Всі вони зупинилися в одному з львівських хостелів.

Прес-служба патрульної поліції підтвердила, що затриманий іноземець. Його доставили у райвідділ для надання свідчень. На місці події також працювали працівники СБУ і слідчі Личаківського райвідділу поліції.

Дві історичні скульптури левів повернули на Цвинтар Орлят у грудні 2015 року. Леви стерегли вхід на цвинтар з південного боку. Один із них мав на щиті напис польською мовою «Zawsze wierny», що в перекладі означає «Завжди вірний». Його доповнював напис на іншому камені «Tobie Polsko» - у перекладі: «Тобі, Польщо».

Після вивезення історичні леви опинились у двох місцях: обабіч траси на виїзді зі Львова до Винник і на Кульпаркові поблизу психіатричної клініки. Написи на щитах знищили.

Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без погодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

польща історія україна

Знак гривні
Знак гривні