Холодницькому винесли догану, але не звільнили. Як коментують ситуацію НАБУ, ГПУ та сам голова САП

Догана замість звільнення - відповідне рішення щодо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького винесла Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, заявив представник комісії Олександр Ковальчук.

За словами Ковальчука, під час розгляду скарги щодо Холодницького комісія встановила, що підстав для його звільнення з посади голови САП немає. Про це пише "Новое время".

На засіданні комісії прокурорів

Спочатку у залі, де відбувалося засідання, перебували лише учасники процесу, а у холі це транслювали онлайн. Однак присутні громадські активісти домоглися, аби їх і пресу таки пустили до зали. Крім того, напередодні засідання громадські представники організації Центр протидії корупції влаштували для Холодницького так званий "коридор ганьби", ставши уздовж стін з плакатами "Перевертні" та "Ви - іуди".

Сам керівник САП увійшов до зали з іншого боку. Під час розгляду член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Олександр Ковальчук зачитав дисциплінарні скарги про вчинення Холодницьким дисциплінарних порушень.

Дисциплінарна скарга щодо Холодницького була надіслана в Комісію в рамках кримінального провадження, яке розслідує НАБУ спільно з Генпрокуратурою за здобутими в ході слідства фактами.

Холодницького як свідка викликали в Генпрокуратуру у справах про розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси, справи за заявою в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди, розслідувань, пов'язаних з електронними деклараціями вищих посадових осіб та інших.

У НАБУ просять звільнення Холодницького

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник наполягав на звільненні Холодницького з посади прокурора. Застосування до Холодницького тільки догани стане демотивуючим фактором для детективів, які ведуть розслідування, а також посилом для антикорупційних прокурорів для здійснення протиправних вчинків, за що їм буде загрожувати лише догана, впевнений Ситник.

Він наголосив, що Холодницький скоїв процесуальні порушення, які були допущені ним як прокурором, а не як керівником. Тому слідство мало право на законних підставах фіксувати його порушення.

Ситник зазначив, що НАБУ та ГПУ просять про звільнення Холодницького саме з посади прокурора, але це також передбачає його відсторонення від посади голови САП.

Коли рішення про догану було ухвалене, Ситник пообіцяв, що оскаржить його. Він повідомив, що Служба безпеки розслідує кримінальне провадження за фактом підбурювання Холодницьким до дачі показань і розголошення інформації досудового слідства.

Генеральна прокуратура: як коментують там

В Генеральній прокуратурі підтримують подану скаргу на Холодницького і просять її задовольнити, повідомила представник ГПУ Алла Стрижевська. Вона зазначила, що у Генпрокуратурі вважають некоректним коментувати висновки, оскільки комісія - незалежний орган.

Назар Холодницький заявив, що, як і раніше, виконує свої обов'язки на посаді керівника САП, відставки і звільнення не боїться. Він додав, що готовий вибачитися за свою неетичну поведінку, зокрема, за нецензурні вислови щодо підлеглих, які було зафіксовано під час аудіозапису в його кабінеті.

“Розумію, що з приводу етики... 6 відділів, і кожен приходить зі своїми проблемами. Дійсно, виникали емоції, і слова вживалися інколи нелітературні. Я прошу вибачення”, - прокоментував звинувачення Холодницький.

Блокування антикорупційних органів

Посольство Сполучених Штатів в Україні вважає, що голова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький мав би сам подати у відставку. Там підкреслили, що прокурори, які маніпулюють свідками і перешкоджають правосуддю, повинні подавати у відставку заради збереження репутації своєї установи і верховенства права.

Знак гривні
Знак гривні