Літати на Марс поки що нема сенсу

Про це заявив Якуб Бохінський — астрофізик, член Європейського космічного агентства та директор освітньої лабораторії в науковому центрі «Коперник» у Варшаві.

Науковці вперше виявили на Марсі воду в рідкому стані. Це вагоме відкриття і ще один крок до можливої колонізації червоної планети в майбутньому.

Проте Бохінський переконаний, що польоти на Марс — принаймні, поки що — не на часі, адже не матимуть жодного практичного застосування.

Ученого цитує "Громадське".

У колонізації Марсу Бохінський не бачить доцільності, оскільки немає бізнес-ідеї для цієї мети.

Фото: digitaltrends

"Деякі фірми спробували знайти відповідь. Одна із них сказала: полетимо на Марс і зніматимемо там реаліті-шоу. Буде замкнута колонія, всюди стоятимуть камери, і можна буде дивитися шоу про те, як люди живуть на Марсі. Реалізація коштувала мільярди, ці гроші готові були виділити.

Але за кілька років медіакомпанія від цього відмовилася, адже зрозуміла, що спостереження за тим, як люди на Марсі поволі вмирають від нестачі ресурсів, — не найкращий бізнес. А шанси, що люди там загинули б, дуже великі.

Окрім цієї медійної мети, дотепер ніхто не сформував бізнесової цілі, навіщо летіти на Марс. Навіть Ілон Маск казав, що бере на себе роль посередника. Він готовий прокласти шлях до Марсу, але світ мусить запропонувати, навіщо туди летіти.

Якуб Бохінський. Фото: Громадське

Це так само, як польоти між Європою і США. Якби не було бізнесового приводу літати в Америку, то ніхто через Атлантику не літав би. Отже, ми потребуємо хорошого комерційного приводу для польотів на червону планету. Окрім, звісно, тої причини, про яку раніше казав Маск: людство зможе врятуватися там від катастрофи на Землі. Але, відверто кажучи, нині іншого приводу немає", - заявив учений.

Натомість він радить зосередити увагу на інших аспектах, наприклад, на видобутку копалин на астероїдах. Також Якуб Бохінський прогнозує розвиток космічного туризму.

майбутнє космос

Знак гривні
Знак гривні