Інженер створив окуляри, які дозволять бачити світ очима дельфіна (ФОТО)

Американський інженер Ендрю Талер зібрав окуляри, які показують відстань до об'єктів так, як її бачать дельфіни та інші тварини

Про це пише "Еспресо" з посиланням на Digital Trends.

Розробник розповідає: "Що, якби ми могли використовувати кістяні навушники, щоб "побачити" світ, як дельфін, через ехолокацію?"

В механізм вбудований лазерний далекомір - він вимірює відстань. Ще одна частина механізму - навушники з технологією кісткової провідності, які перетворюють дані про відстань на імпульсний звуковий сигнал.

Морські тварини, розраховуючи відстань до об'єктів, видають ультразвукові сигнали, які відбиваються від об'єкта і повертаються назад у вухо. Окуляри, створені Талером, працюють за схожим принципом.

При цьому інженер хотів зібрати максимально близькі, наскільки це можливо, до дельфінячого зору окуляри.

"Вони відправляють вібрації прямо в кістку вашого черепа. Це надзвичайно добре працює для прослуховування музики або підсилення голосів. Коли ви вперше спробуєте це, це незвичний досвід. Незважаючи на те, що звук чутно, ви не відчуваєте, що він проходить крізь вуха", - написав Талер у своєму блозі.

"Це навчальний інструмент, який імітує, як дельфіни можуть сприймати світ, використовуючи ехолокацію для вимірювання відстані та перетворення цього вимірювання на імпульси та коливання в їх щелепи", сказав Талер . "Це дуже грубе наближення того, як дельфіни використовують ехолокацію для виявлення об'єктів".

За даними розробника, ця технологія працює досить добре, оскільки, коли люди ходять навколо, використовуючи гарнітуру, то врешті можуть обирати відкриті двері з заплющеними очима.

"Я усвідомлюю, що люди почали спекулювати на додатках для людей з вадами зору, але подібні експериментальні системи вже існують і мають дуже обмежене поглинання", - продовжував він, посилаючись на те, чи існують практичні застосування технології.

Код до розробки знаходиться на сайті GitHub у відкритому доступі, як і інструкції по збірці. За словами автора, спочатку йому було складно звикнути до ще одного способу пізнання навколишнього середовища, але через кілька тренувань він навчився розпізнавати дверні прорізи з заплющеними очима.

Знак гривні
Знак гривні