Українська армія отримала американські Джевеліни

Президент України Петро Порошенко заявив, що українська армія вже отримала з США протитанкові ракетні комплекси "Джевелін" (Javelin), передає BBC Україна.

"Так, довгоочікувана зброя прибула до українського війська. І значно зміцнила потужний стримуючий ефект нашої боєздатності і євроатлантичної безпеки", - повідомив президент України у Facebook.

Пан Порошенко висловив вдячність президенту США Дональду Трампу "за справедливе рішення" надати підтримку Україні.

"Вашингтон не лише виконав нашу спільну домовленість - він продемонстрував лідерство і важливий приклад", - зазначив президент України.

Минулого тижня в інтерв'ю BBC News Україна міністр оборони Степан Полторак повідомив, що знає дату отримання Україною протитанкових ракетних комплексів.

"Під час останнього мого візиту (до США) 2 лютого цього року ми домовилися з міністром оборони Меттісом про дату. Я точно знаю, коли вони будуть, ми до цього готуємося", - сказав він.

Міністр оборони також зазначив, що українські військові "проходять теоретичну підготовку, вивчають різні протитанкові системи, не тільки "Джевеліни".

Степан Полторак закликав не переоцінювати важливість протитанкових ракетних комплексів.

"Наприклад, "Джевеліни" стріляють на відстань 2 км, "Стугна" (українська протитанкова ракета. - Ред.) - на 5 км. Бо якби у нас там було 10 тисяч "Джевелінів", це одна справа, але коли в нас 35 цих установок - зовсім інша", - повідомив міністр оборони.

Раніше, 1 березня, Агентство Міноборони США з питань співпраці в галузі безпеки (орган Пентагону, який курує співпрацю з союзниками Сполучених штатів, зокрема передачу їм озброєнь) повідомило, що Держдепартамент підтримав рішення про передачу Україні комплексів Javelin на суму до 47 млн доларів.

Повідомлялося, що за цим рішенням українська армія отримає: 37 пускових установок Javelin (включно з двома ПТРК для запчастин); 210 ракет до них; тренувальні комплекси; тренінги з використання ПТРК та їхнього технічного забезпечення; послуги з транспортування.

Яку саме кількість "Джевелінів" Україна отримала у підсумку, в Міністерстві оборони поки що не коментують.

війна трамп порошенко

Знак гривні
Знак гривні