Бойовики – за беркутівців. Медведчук озвучив вимоги сепаратистів щодо обміну полоненими

Сторонам конфлікту на Донбасі наразі не вдалося знайти “спільний знаменник” для нового обміну полоненими. Зокрема через те, що бойовики вимагають віддати колишніх “беркутівців”, яких судять за злочини на Майдані.

Про це заявив в інтерв’ю ВВС голова проросійського руху “Український вибір”, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ щодо врегулювання на Донбасі Віктор Медведчук. Про це повідомляє "Новинарня".

За його словами, підготовка до другого етапу великого обміну триває відтоді, як 27 грудня відбувся перший етап. Однак говорити про точну дату наступного обміну наразі “дуже складно”.

“На сьогодні з тих осіб, яких шукають невизнані «республіки» (угруповання “ДНР” і “ЛНР”) на території України, встановлено десь 104-109 людей. З тих, кого шукає українська сторона на непідконтрольній території, в Донецьку та Луганську, достовірно встановлено 37 людей. Це – цифри, які є предметом переговорного процесу, який не припинявся ні на хвилину”, – розповів Медведчук.

Він транслює вимогу бойовиків – на другому етапі обміну застосувати принцип “всіх встановлених осіб на всіх встановлених”.

“Але українська сторона поки що не готова дати своє бачення цього питання і можливості такого обміну”, – каже Медведчук.

Кум Путіна додав, що в української сторони є питання до тих, кого внесли в свій список бойовики. Зокрема, він підтвердив, що представники ОРДЛО внесли у список з вимогою звільнення п’ятьох екс-“беркутівців”, яких судять за звинуваченнями у розстрілах на Майдані.

Як відомо, це Олександр Маринченко, Сергій Тамтура, Олег Янішевський, Павло Аброськін і Сергій Зінченко.

За його словами, “сьогодні українська сторона випрацьовує свою позицію. Такої позиції поки що немає”.

“Директиви в цьому процесі я отримую безпосередньо від президента України“, – підкреслив Віктор Медведчук.

Кажучи, що сам він “не дає бачення”, Медведчук фактично став на позиції РФ і ОРДЛО, заявивши про потребу видати з України всіх ув’язнених і засуджених, незалежно від важкості вчинених злочинів.

“Ви повинні розуміти, що коли говорять: “Та як же його віддати, якщо він обвинувачується у скоєнні особливо тяжкого злочину?” – то ті, кого ми хочемо звільнити з Донецька і Луганська, теж там не кульбабки збирали. Так, вони виконували свій обов’язок. Хтось військовослужбовець, хтось цивільний, але їхні дії можна оцінювати по-різному. Якщо брати за основу звільнення людей і повернення їх додому, треба на все інше, я б сказав так, заплющувати очі”, – заявив близький до президента РФ Путіна український політик.

“На першому етапі цього великого обміну вже озвучувалася позиція української сторони – що з нього потрібно виключити певні категорії людей. З цією позицією Донецьк і Луганськ не погоджувалися, і вони змінили свою позицію тільки після того, як з таким проханням до голів невизнаних “республік” звернувся президент РФ пан Путін. Зараз принципи трохи змінилися, але сказати, що ми знайшли спільний знаменник для звільнення людей я, на жаль, поки що не можу”, – сказав переговорник.

Медведчук також заявив, що минулого тижня був у Москві з питань, у тому числі звільнення громадян України, які утримуються в місцях позбавлення волі і притягуються до кримінальної відповідальності на території Росії. “Цей переговорний процес теж триває”, – сказав він.

Як повідомляла “Новинарня“, 15 листопада 2017 року учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним у Підмосков’ї заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими на Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України. Доти обміни полоненими не відбувалися півтора року.

Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому. Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року. СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід було провести “юридичну чистку” – прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи.

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

27 грудня біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.

У свою чергу, Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО. Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

СБУ заявляла, що в ОРДЛО перебувають ще 103 незаконно ув’язнені українці.

Сторони висловлювали сподівання, що наступний обмін вдасться провести в найближчі терміни.

Надалі УПЦ МП заявляла про новий можливий обмін “10 на 10”, а апарат українського омбудсмана – “70 на 20”.

Однак у березні президент Петро Порошенко визнав, що плановане звільнення п’ятьох військових за посередництва церкви Московського патріархату зірвалося.

Тоді ж, відповідаючи на запитання про роль Віктора Медведчука в переговорах щодо обміну, Порошенко назвав його “найбільш ефективним” у звільненні заручників – адже рішення про це приймає особисто Путін, а Медведчук має виходи на нього.

полонені війна медведчук

Знак гривні
Знак гривні