В оцінці кількості населення Дубілета виявили фальсифікацію. Або в Україні сталося статистичне диво

Схоже, що ніякого особливого методу обробки великих даних для створення статево-вікової структури населення не використовували: Дубілет (або його виконавці) просто взяли дані Держстату й помножили їх на однаковий для всіх груп зменшувальний коефіцієнт: 0.888

Аналітики організації "Центр суспільних даних" першими помітили, що в даних по кількості населення, які з великою пихою нещодавно оприлюднив на прес-конференції міністр Дмитро Дубілет, щось не так. Дубілет вже декілька разів публічно захищав свою науково необґрунтовану ідею не проводити справжній перепис населення, а натомість обійтись "іншими методами". Серед іншого, у його доповіді був ось цей графік статево-вікової структури населення:

У "Центрі суспільних даних" зауважили, що якщо взяти відкриті дані з Держстату й помножити їх на магічний коефіцієнт 0.888, то можна отримати числа на графіку, який показував Дубілет (детальні підрахунки, де виникає 0.888, можна побачити й перевірити).

Отже, маємо два варіанти:
1. Методика Дубілета для графіка, показаного вище, виявилася фальсифікацією (дані по чисельності у його презентації були зроблені шляхом множення в табличці екселя даних Держстату на вигаданий коефіцієнт).

2. В Україні сталося статистичне диво космічного масштабу! Всі групи населення по віку і по статі дивовижним чином "усохли", або зменшилися, пропорційно до однакового коефіцієнту (в порівнянні з даними Держстату). Імовірність такого результату дуже, дуже низька. На честь такого відкриття пропонуємо відтепер назвати число 0.888 (або 88.8%) "стала Дубілета".

Чому такий результат із коефіцієнтом 0.888 не є реальним? Якщо грубо, різні групи населення не можуть змінюватися однаково в часі (немовлята народжуються, а старі люди - на жаль, вмирають). Отже, навіть якщо вважати, що дані Держстату колись були ідеально правильними, але змінилися, то ці зміни мають бути зовсім іншими, ніж однакове пропорційне зменшення усіх вікових груп населення.

Якщо серйозно: ми закликаємо Дмитра Дубілета і його команду покаятися і не заважати проводити моделювання кількості населення та його перепис людям, які вміють це робити. А на майбутнє, якщо захочеться ще раз фальсифікувати результати дослідження: будь ласка, крім однакового коефіцієнта використовуйте функцію random() - це допоможе хоч трохи замести сліди.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

статистика дубілет перепис зевлада абзац

Знак гривні
Знак гривні