Оперативна карта поширення коронавірусу Вухань

На карті регулярно оновлюється інформація про підтверджені випадки вірусу 2019-nCoV (Вухань) у різних країнах світу, статистика по кількості захворілих, померлих та вилікуваних людей. Карту створив підрозділ університету Джона Хопкінса, США.

Трохи додаткової інформації про вірус. Станом на 26.01.2020 року найгірша ситуація в Китаї, звідки почалось поширення мутації вірусу "звичайної застуди" (є версія, що вірус потрапив до людей від летючих мишей якихось тварин – початковий кластер інфікованих пов'язаний із ринком морепродуктів у місті Ухань, звідси й назва вірусу).

Незважаючи на сенсаційні твердження про нібито небачено велику ефективність зараження, цей вірус, згідно з наявною інформацією, має коефіцієнт R0 (1.5 - 3.8), що схожий на попередню мутацію, SARS (2 - 5). Коефіцієнт R0 - це середня кількість людей, що інфікуються від хворого пацієнта, у популяції, що не вдається до заходів із захисту від вірусу. Наприклад, для звичайного грипу у 2018 році цей коефіцієнт був у діапазоні 2 - 3.

Однак вірус 2019-nCoV(Ухань) гірше грипу через ускладнення, головним чином важких запалення легенів. Особливо вразливою є категорія людей 55+ та людей з ослабленим імунітетом.

Також цей вірус значно менший від вірусу грипу за розмірами, і тому стандартні маски не можуть від нього захистити (однак маски все одно корисні, оскільки зменшують викид вірусу від хворих та зменшують початкову кількість вірусу, який потрапляє в організм ).

Через те, що вірус дрібний, більшість фільтрів на централізованій вентиляції не можуть його утримати. Тому в місцевостях, де вже є підтверджені випадки захворювання, краще обмежити або навіть скасувати перебування у приміщеннях з великою кількістю людей та централізованою вентиляцією, і для провітрювання частіше відкривати вікна.

Ще одна неприємна властивість коронавірусів (включно з поточним): вони значно довше (не менше кількох днів) можуть перебувати без носія, у вільному вигляді. Відповідно, від залишків вірусу, поширеного хворим, можна заразитися навіть через декілька днів.

карта вірус

Знак гривні
Знак гривні