Ексклюзив: Зеленський літав і проживав в Омані на чиїсь приватні кошти (підтверджено)

Редакція "Текстів" отримала офіційну відповідь від ДУС, цитуємо: "Державне управління справами не здійснювало оплату витрат, пов'язаних із перебуванням президента України Зеленського В.О. в Омані в січні 2020 року, та не забезпечувало організацію перевезення повітряними суднами Державного Авіаційного підприємства "Україна".

Фото: Офіс Президента

Наш запит про те, хто й скільки сплатив за переліт до Оману, який ми відправили 10 січня 2020 року до Офісу Президента, було перенаправлено до ДУС (Державне управління справами), і ми отримали відповідь, з якої витікає, що Зеленський літав у цю країну за приватні кошти.

З одного боку, це дуже добре: на поїздку чи то з метою відпочинку, чи то для офіційних зустрічей, яка вимагає десятки тисяч доларів лише за переліт, не витрачено коштів платників податків.

З іншого ж боку, схоже на те, що президент Зеленський порушив закон України "Про запобігання корупції" (як про це вже заявив депутат О. Гончаренко):

Якщо Зеленський платив сам: в частині другій статті №52 вказаного закону зазначено, що у випадку, коли витрати посадової особи перевищують 50 прожиткових мінімумів, то слід їх задекларувати у 10-денний строк. Саме це й мав зробити Зеленський. Однак досі на сайті НАЗК відповідні зміни у його деклараціях відсутні.

Нижче на зображенні: станом на 24.01.2020 року, останні зміни в декларацію Зеленського були внесені 3 січня 2020 року:

Довідка: Що таке 50 прожиткових мінімумів? Зараз це приблизно 105 тисяч гривень. Загальні витрати на поїздку мають бути значно більшими, оскільки ~100 тисяч гривень - це орієнтовна вартість проживання лише за одну добу в номері, де жив Зеленський.

Якщо хтось заплатив за Зеленського: Президент так само, згідно з законом, повинен був задекларувати такий подарунок, тому що він більший, ніж 5 прожиткових мінімумів (~10 тис гривень).

Єдина можливість для Зеленського спростувати, що він вчинив корупційний злочин - це довести, що за нього заплатив хтось із близьких родичів (наприклад, дружина). Однак для цього повинна бути заява від президента з фінансовими документами: хто з близьких родичів заплатив за відпочинок, і скільки?

оман скандал зеленський

Знак гривні
Знак гривні