Спроба плагіату не пройшла. Волонтери української OpenStreetMap зловили на гарячому радника Укравтодору

Чиновник презентував карту доріг України на основі відкритих даних проекту OpenSreetMap, однак спершу "забув" вказати, звідки взяв інформацію.

Оновлено, 21.12.2019: автор, зрештою, видалив свій допис у Фейсбуку.

Радник Укравтодору Юрій Голик на своїй Facebook сторінці презентував (з неабияким пафосом, а також із тегуванням міністрів Дубілета, Криклія та Гончарука) інтерактивну мапу доріг України. Нанесені на мапу дороги у цьому проекті подавалось як чимале досягнення.

Однак увагу інтернет-користувачів привернуло те, що гео-дані цих самих доріг точно збігаються з даними відкритої бази OpenStreetMap. Наприклад, помилки, які є в базі OSM, присутні й на мапі від автодору.

Відсутній шматок дороги в OSM дублюється на карті від Укравтодору


За загальним тоном дискусії можна зрозуміти, що коментарі зі згадкою проєкту OpenStreetMap дуже дратували автора допису.

Перед тим, як додати посилання на джерело (ховається за маленькою літерою "i" в лівому верхньому кутку карти), він у своїх коментарях встиг образити (і забанити) половину української спільноти волонтерів OpenSreetMap, людей, які своєю безоплатною працею з картографування і зробили можливими подібні проекти.

Прохання послатись на роботу волонтерів сприймаються як "тупа реклама власного продукту"


Чому ми звертаємо на це увагу?

Такі проєкти, як OpenStreetMap, є надзвичайно цінним джерелом даних. Тисячі волонтерів у свій вільний час наносять на карту дані про дороги, будинки, водойми й багато інших об'єктів. Майже кожна існуюча на сьогодні карта (зокрема, Google Maps), а також програми на кшталт автомобільних навігаторів були б неможливими без використання даних, зібраних і оброблених волонтерами OpenStreetMap.

Укравтодор хамство openstreetmap

Знак гривні
Знак гривні