Ще один спосіб допомогти українській мові: станьте волонтером проекту Спільний голос

Гарна ініціатива для тих, хто хоче допомогти українській мові й зробити так, щоб її ширше використовували у сучасних технологіях. Фундація "Mozilla" (та, що робить браузер Firefox) створює бібліотеку голосів різних мов світу для використання в машинному навчанні та в сучасних алгоритмах аналізу мови.

Якщо до української частини цього проекту вдасться залучити достатню кількість добровольців, то нашою мовою можуть заговорити комп'ютерні програми ("домашні працівники" тощо). Тобто, буде вирішена проблема якісного синтезу голосу з написаного тексту.

Також цей проект потрібен для виконання зворотної задачі – перетворення голосових аудіо-записів на текст (для інтерв'ю, стенограм, автоматичного субтитрування тощо).

Є три напрямки роботи:

1. Переклад інтерфейсу для веб-сайту проекту (ця робота вже майже закінчена);
2. Переклад речень, які потрібно озвучити (наразі їх 1134 з 5000 потрібних)
3. Власне, озвучення ("начитка") речень українською мовою.

Закликаємо наших читачів долучитися й допомогти створити українську частину проекту "Спільний голос". Всі створені матеріали будуть зберігатися за відкритими ліцензіями.

Інструкція:
1. Для того, щоб додавати речення, які будуть озвучені, зайдіть за цим посиланням і залогіньтеся: https://common-voice.github.io/sentence-collector Після цього оберіть "українську" та почніть додавати або переглядати сентенції (речення), які поширюються за відкритою ліцензією. Наприклад, можна брати речення з розділу "Статті" з сайту "Тексти".

2. Щоб долучитися до проекту в цілому, потрібно зайти на сторінку за цим посиланням: https://voice.mozilla.org/uk/languages), вибрати на сторінці розділ "В процесі", та натиснути на кнопку "Долучитися".

мова технології

Знак гривні
Знак гривні