Правова оцінка брифінгу поліції з приводу справи про вбивство Павла Шеремета

Адвокат Костянтин Рибачковський з компанії "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" дав свою особисту професійну оцінку почутому на брифінгу від 12.12.2019 року. Оцінка - невтішна для нашої правоохоронної системи.

Особи, що виступили на брифінгу (крім високих поліцейських чинів також виступали міністр А. Аваков та президент В. Зеленський - ред) так чи інакше порушили декілька конституційних прав та гарантій:

- Принцип презумпції невинуватості (ст. 62 Конституції, п. 10 ст. 7, ст. 17 КПК України)

- Принцип недоторканості честі та гідності громадянина і людини (ст.ст. 3, 21, 24, 28, 34, 68 Конституції України).

- Не можна називати прізвища підозрюваних, поки немає звинувачувального вироку суду. Не можна публічно звинувачувати нікого без перевірених у суді доказів та змагального процесу. Були порушені права, закріплені у ч. 4 ст. 296, ст. 297, ч.ч. 4 и 3 ст. 301 Цивільного кодексу України. Були порушені і гарантії, закріплені у Конвенції про захист прав людини та основних свобод (ст. 1, ч. 2 ст. 6, ч. 1 ст. 8, ч. 1 ст. 10, ст. 17 Конвенції), яка є частиною законодавства України та обов'язкова до виконання поліцейськими (нещодавнє рішення Верховного Суду.)

Виступ Генпрокурора Р. Рябошапки з привітаннями всіх присутніх з "успіхом" і те, що він говорив про "розкриття" злочину було кричуще некоректним з правової точки зору, вважає адвокат.

Слідством не було надано жодного прямого доказу провини. Були показані лише оціночні судження слідчих, і не було продемонстровано жодного конкретного доведеного факту.

Загалом, адвокат оцінює вчорашній брифінг як непрофесійну, швидко зроблену PR-акцію з елементами шоу.

процес ветерани шеремет

Знак гривні
Знак гривні