Перепису населення в 2020 році не буде. Натомість, буде його імітація

В уряді хочуть замінити перепис населення моделюванням, що базується на даних від мобільних операторів. Від Текстів: ми фахово працюємо з великими даними не один рік, і хочемо зазначити, що міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет (автор ідеї), схоже, взагалі не розуміє важливості та економічного ефекту від отримання детальної інформації про громадян країни. Так, в США подібні дані (Census) є базою для цілої екосистеми сервісів, комерційних та безкоштовних, а також мають критично важливе значення для ухвалення рішень і локального, і загальнодержавного характеру.

ФОТО: ДМИТРО ЛАРІН

Натомість, Дубілет фактично пропонує порахувати кількість сім-карток у населення. Для корекції того факту, що їх кількість на людину може бути різною, він вважає за достатнє провести "точкові опитування".

Наразі не зрозуміло, яку точність підрахунку кількості людей можна отримати в результаті такого інноваційного підходу.

Декілька цитат, які демонструють крайню необізнаність Дубілета в цьому питанні:

— "Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування" (Дубілет не розуміє базових механізмів проведення перепису: наприклад, в США спочатку відбувається поштова розсилка з анкетами на всі відомі домогосподарства, потім для тих, хто не відповів, відбувається фізичний обхід житла (при потребі, неодноразовий), і на останньому етапі для решти використовуються додаткові непрямі методи, в т.ч. використання існуючих адміністративних баз даних. В результаті, кількість людей, що не потрапляють під опитування дуже низька, напр. під час перепису 1990 року склала менше 2% );

— "Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку" (немає підтверджень, що така статистика буде показувати реальний стан справ);

— "Метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання. Однак я вважаю, що для них, коли вони виникнуть, можна придумати точкові та більш дешеві способи дослідження. Можна проводити соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші незвичайні джерела". (Знову таки, Дубілет демонструє повне нерозуміння того, чим перепис відрізняється від соцопитувань. Перепис — це отримання максимально точної і деталізованої інформації про кожного жителя країни, а не статистично узагальнена картина, яку можна отримати через соцопитування).

Дубілет виправдовує такий підхід тим, що стандартний перепис — це "дуже дорого", і планує зменшити витрати з 3.4 млрд грн до 1.4 млрд. "А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд".

Наш прогноз: в результаті ціна буде співставною з тою, що планувалася на перепис, але на виході замість точної інформації будуть майже повністю сміттєві дані.

абзац статистика перепис кабмін

Знак гривні
Знак гривні