Захоплення українських суден: 21 листопада Морський трибунал ООН проведе перші слухання

Представниця України у низці міжнародних судових процесів проти Росії Олена Зеркаль заявила, що повернення 18 листопада захоплених біля Керченської протоки українських кораблів не знімає українських претензій до Москви.

Олена Зеркаль навела приклад судової суперечки Нідерландів проти Росії, що завершилася звільненням затриманого росіянами судна та екіпажу, а також рішенням, щоб Москва сплатила компенсацію.

“Ми також збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу й арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права”, - написала Олена Зеркаль у Facebook.

Зробити це буде важче через діяльність ДБР - такої думки дотримується адвокат Ілля Новиков, який приєднався до групи захисників експрезидента України Петра Порошенка.

"...Розслідування ДБР підриває позицію України в спорі з РФ у Міжнародному трибуналі з морського права. Основні заперечення РФ - що це була провокація української сторони. І ДБР проводить саме цю лінію, що у мене особисто викликає питання", - сказав адвокат.

Ще один аспект, на який звертає увагу Новиков, - це те, що ДБР порушила справу за заявою колишнього заступника глави Адміністрації президента Януковича - Андрія Портнова, у якій "пропонується розслідувати військову провокацію, організовану групою за участю Порошенка та інших осіб".

" ... справа розвивається так, що при позитивній відповіді експерта потенційно командний склад українських військових катерів, повернувшись з російської в'язниці, може опинитися під підозрою в українському кримінальному провадженні", - наголосив юрист.

Нагадаємо, що сьогодні Росія повернула кораблі, але демонтувала всю зброю та засоби зв'язку.

фото: Укрінформ

Знак гривні
Знак гривні