Нові свідчення про участь вищого російського керівництва у війні проти України

Спільна група з розслідування збиття Боїнга рейсу MH17 (JIT), оприлюднила нову інформацію, де фігурує низка російських керівників найвищого рівня: міністр оборони Шойгу, голова ФСБ Бортніков, радник Путіна Сурков.

Інформація (нові записи телефонних розмов між вищим керівництвом т. зв. "ДНР" та Росії ), яку сьогодні оприлюднив JIT, показує, що вплив РФ на операції на окупованих територіях на сході України стосувався адміністративних, фінансових та військових питань.

Взаємні контакти людей з території ОРДЛО та Росії стали дуже інтенсивними в другій половині липня 2014 року (коли українська армія з боями повертала більшість непідконтрольної території). Щоденно відбувалися возмови між керівниками т.зв. "ДНР" та їх контактними особами в Росії. Спілкування відбувалося за допомогою захищених телефонних ліній, які надала ФСБ РФ.

JIT намагається встановити, чи мали Сурков, Аксьонов, Шойгу та Бортніков ролі в плануванні та виконанні військових операцій влітку 2014 року на сході України.

JIT також вивчає питання щодо того, яку роль грали лідери Росії в доставці на непідконтрольну територію пускової установки БУК 53-ї протиповітряної бригади армії РФ, базуванням у Курську, з якої було збито пасажирський літак рейсу MH17.

JIT шукає свідків, які можуть поділитися інформацією про те, хто контролював керівництво т. зв. "ДНР" в Донецьку та дав команду на розгортання БУК.

Підозрюваними по цій справі на цей момент проходять Ігорь Гіркін, Сергєй Дубінській, Олєг Пулатов, Леонід Харченко.

Кримінальні слухання розпочнуться у Гаазі 9 березня 2020 року.

фото: Skynews

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

війна боїнг росія

Знак гривні
Знак гривні