Заради газу (і грошей) від газогону Північний Потік-2 німецький уряд іде на порушення законодавства ЄС

Для того, щоб вивести газопровід Північний Потік-2 з під впливу європейського законодавства про енергетичну безпеку і задовольнити своїх партнерів з Росії, за 48 годин до голосування уряд Німеччини змінив критично важливу умову в німецькому законопроекті. Зробили це з порушенням директиви ЄС.

Нагадаємо, що газова директива ЄС, ухвалена в 2019 році, передбачає, що трубопроводи з третіх країн до Європейського Союзу будуть підпадати під правила, що застосовуються до трубопроводів ЄС. Зокрема, в Європі існує вимога про розподіл видобутку та постачання сировини. Тобто, газопровід і видобутий газ, який через нього прокачується, не можуть перебувати під контролем однієї компанії. Також до використання трубопроводу повинні мати доступ “треті” компанії. Ці правки покликані частково послабити монополію Газпрому.

Photo: Stefan Sauer / dpa

Однак навіть цей не дуже надійний запобіжник може бути скасовано, якщо Бундестаг проголосує законопроект, поданий урядом Німеччини. Згідно з директивою ЄС, винятки з застосування директиви можливі, якщо газопроводи вступили в експлуатацію до конкретної дати, 23 травня 2019 року.

У новому ж німецькому законопроекті, як повідомляє Bild, це обмеження по датах щезло. І якщо його ухвалять, то Німеччина зможе застосувати виняток для Північного Потоку-2 (який буде введений в експлуатацію ще невідомо коли, але точно після травня 2019-го). Таким чином, комфортна монополія Газпрому буде збережена.

Чому виконання газової директиви ЄС є дуже важливим для нас? Тому що якщо її застосувати до Північного Потоку-2, це принаймні на деякий час не дозволило б росіянам та німцям прокачувати достатні об'єми газу, щоб повністю скинути з рахунків українську газотранспортну систему.

Чи може будь-який раціональний спостерігач очікувати, що уряд Німеччини буде хоч якось враховувати інтереси України не лише в галузі транспортування газу, але й більш широко, у конфлікті з Росією? (Адже Німеччина є однією з країн-учасниць "нормандської" четвірки). Відповідь - ні, якщо заради комерційної вигоди німці готові йти навіть на конфлікт із Єврокомісією.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

газ війна росія

Знак гривні
Знак гривні