Модель агрегованих рейтингів від Текстів майже повністю збіглася з результатами екзит-полів

21.01.2019 ми опублікували перший варіант графіків, розрахованих згідно з нашою ймовірносною моделлю, для того, щоб поєднати результати всіх соціологічних опитувань і таким чином спробувати виявити реальні рівні підтримки для кандидатів президентської кампанії.

Десятки тисяч читачів слідкували за графіками, які ми оновлювали після появи кожного нового опитування від найбільш авторитетних соціологічних організацій. Графіки показували «коридори значень» для кожного кандидата - саме так, а не одним числом, потрібно представляти результати опитувань. Ми почали привчати наших читачів саме до такої форми.

Хоча наша модель є експериментальною, ми раді тому факту, що вона була позитивно сприйнята відомими соціологами та нашими читачами. Але найбільш важливим ми вважаємо те, що рейтинги, розраховані станом на 28.03.2019, за три дні до голосування, досить непогано збіглися з результатами Національного екзит-полу та з іншими екзит-полами, які проводили авторитетні фірми.

Сподіваємось, використання подібних моделей стане після цієї спроби більш масовим вже в найближчому майбутньому, що дозволить об'єктивніше оцінювати рівні підтримки політичних партій та окремих політиків, ніж за результатами будь якого окремого соціологічного опитування.

Модель: http://texty.org.ua/d/2019/president_polls/
(щоб порівняти з результатами екзит-полів та виборів, оберіть третій тип графіка).

datavis вибори-19

Знак гривні
Знак гривні