Трекери здоров'я можуть бути шкідливими для вашого життя. Особливо, якщо ви служите на секретних об'єктах

Протягом цих вихідних було розкрито більше секретних баз, ніж за декілька останніх років. Все завдяки даним з персональних трекерів здоров'я, які були завантажені в мережу сервісом Strava.

Карта, яку цей стартап оприлюднив у листопаді 2017-го, стала великою неприємністю для багатьох служб безпеки у світі. Феномен вже отримав назву Fitleaks (FITness tracker + Leaks ) - витік інформації через трекери здоров'я.

Як це працює - спеціальний браслет, годинник, аплікація на телефоні фіксує вашу фізичну активність (кількість кроків, пульс, координати) і завантажує дані в мережу, де ви отримуєте можливість стежити за динамікою своїх результатів.

Однак, не лише спортсмени та ентузіасти здорового способу життя використовують подібні програми. Інша активна група користувачів - військовий персонал, яком потрібно тримати себе у формі.

При цьому, достатньо багато людей, які займаються спортом на закритих територіях з обмеженою площею (наприклад, на секретних об'єктах), забувають поставити відмітку "приватні дані", і завантажують свої треки в мережу, де вони стають публічно доступними на карті.

Декілька таких треків накладаються один на одного, і несподівано десь у пустелі проявляється контур закритого об’єкту, розташування якого тримали в секреті - аж поки не були оприлюднені треки.

військова база США десь в Афганістані

А ось так, серед ненаселеного простору, можна здалеку побачити цікаві об'єкти:

яскраві точки - потенційно цікаві об`єкти

Наведемо ще декілька прикладів, які вже знайшли ентузіасти OSINT розслідувань:

Російська база Хмеймім, Сирія. Треки можуть збігатися зі шляхами патрулювання.

Російська база в Тартусі, Сирія. Шляхи, якими найчастіше пересуваються військові?

Серйозна активність всередині російської амбасади у Дамаску, Сирія

Ще приклади: секретна база в Тайвані, британська авіабаза на Фолклендах

Ця історія ще раз демонструє один із головних принципів інформаційної безпеки: найслабкішою ланкою в системі захисту майже завжди є людина.

інтернет технології безпека

Знак гривні
Знак гривні