Сенсація: розгадано таємницю манускрипта Войніча? - Ні

Ніколас Гіббс, фахівець із середньовічних книг, стверджує, що розгадав загадку зашифрованого 600-річного твору, авторство якого приписували Роджеру Бекону, Леонардо да Вінчі, катарам, ацтекам або навіть інопланетянам. Манускрипт виявився...

Манускрипт виявився колекцією медичних рецептів для жінок, що описують, як лікувати гінекологічні проблеми за допомогою ванн та цілющих трав. Одним словом, деякі лікарі у середньовіччі виписували рецепти так само нерозбірливо, як і зараз.

Оновлено: станом на 11 вересня, більшість фахівців вважають що манускрипт не розшифровано, а теорія Гіббса про скорочення є некоректною. Однак остаточний висновок можна буде зробити, якщо він надрукує повний переклад книжки (у статті йдеться лише про дві розшифровані строки)

Якщо без жартів, то Гіббс, знаючи латину та середньовічні медичні тексти, зміг розгледіти спеціальні скорочення - рукописні лігатури - які використовувалися в інших подібних творах. Чому десятки фахівців не могли розшифрувати книгу? Тому що кожна літера в манускрипті Войніча була насправді не літерою, а представляла собою скорочене слово. Ще одна складність - верхня і нижня частини книжки були зрізані та не збереглися до нашого часу, через це, власне, найменування рецептів та хвороб - відсутні.

Зображення оголених жінок та лікарських рослин також свідчать, що в книзі містяться рецепти чогось на кшталт аромотерапії проти гінекологічних хвороб. Проте датований 1404 - 1438 роками твір (був використаний вуглецевий аналіз) вже неодноразово "розшифровували", щоправда, невдало. Тому версія Гіббса повинна бути підтверджена іншими експертами.

Лише після цього можна буде сказати, що таємниця манускрипта, який так люблять письменники-фантасти та прихильники теорій щодо секретних товариств, остаточно розгадана.

наука культура

Знак гривні
Знак гривні