Ахметов заробив на Ротердам+ 7.7 мільярдів гривень лише за останній рік

Також, за оцінками експерта Андрія Геруса, олігарх недоплатив близько двох мільярдів гривень за пакет в 25% Західенерго, який придбав на аукціоні 18 серпня.

За рік одне лише "Західенерго", де майже 100% акцій тепер належить олігарху, "заробило" 3.85 млрд гривень завдяки магічній формулі "Ротердам+". Якщо рахувати окупність в 5 років, то повна вартість компанії має складати порядка 5 * 3.85 = 19.3 млрд гривень, а 25% від цього - 4.8 мільярди. Такі розрахунки наводить Андрій Герус, експерт з енергетики.

Натомість, Ахметов заплатив за 25% всього 417 млн гривень.

Звідки взялася цифра в 3.85 мільярди

Завдяки корупційній формулі "Ротердам+" в тарифи для кінцевих споживачів закладено величезну маржу, що дозволяє продавати вугілля по непристойним цінам.

Так, "Павлоградвугілля" (належить Ахметову) продає паливо - з собівартістю 900 гривень за тону - по ціні 2000 гривень (своєму ж підприємству "Західенерго". Було продано 7 млн тон вугілля, тобто дохід склав 7 млн * (2000 - 900) = 7.7 мільярдів. Умовно, половина з цього - доля Західенерго (інша - Павлоградвугілля)

Взагалі, "роль "Західенерго" у бізнес-моделі групи ДТЕК — спалювати вугілля, яке видобувається на іншому підприємстві ДТЕК — "Павлоградвугілля". Продати вугілля такої якості (сірка понад 2%) у таких обсягах нереально навіть з дисконтом.

Залишити ж сірку у хмарах Бурштина, Ладижина та Добротвора, а в Європу гнати чисту електрику — реально. ...

"Західенерго" може купити вугілля і без Павлограда (Польща, Росія, державні шахти, Роттердам, врешті. Однак Павлоград не зможе продати своє вугілля без "Західенерго" через високий вміст сірки.

У цій ситуації "Західенерго" не діє у власних господарських інтересах. Це просто цех для спалювання вугілля в інтересах вертикально-інтегрованої групи, де ухвалюються всі рішення. Менеджмент "Західенерго" несамостійний і абсолютно не зацікавлений у закупівлі дешевшого вугілля, хоча міг би це робити" - пише Андрій Герус

Чому стала можливою подібна схема? Через те, що схема Ротердам+ була прийнята НКРЕКП. Злі язики подейкують, що її рішення контролюють бізнес-партнери президента Петра Порошенка.

Саме тому Андрій Герус пише, що ми не вправі рахувати дохід Західенерго від цієї схеми у розмірі 4.8 мільярди - скоріше за все, для Ахметова він був приблизно в два рази меньше.

Деталі можна дізнатися в колонці автора

енергетика корупція

Знак гривні
Знак гривні