Захоплення Словянська починалося як протести проти сланцевого газу?

Відомий болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозев стверджує, що має документи, які свідчать: російські спецслужби фінансували анти-сланцеві протести щонайменше з 2013 року.

Росія використовувала КПУ та групи "зелених" як проксі для організації антисланцевих протестів.

Нагадаємо, після підписання угоди з компанією Chevron Україна отримала можливість стати більш незалежною від Росії в енергетиці. Росія розглядає сланцевий газ як одну із найбільших загроз монополії Газпрому. Незабаром після підписання угоди, на сході України почалась дуже потужна кампанія з дискредитації видобутку сланцевого газу.

Російський консул в Харкові забезпечував для активістів теми виступів та юридичну підтримку для боротьби проти угоди.

Група активістів КПУ із завданням боротися проти "сланцю" була створена у березні 2013 року. Наступного року ця ж група була використана для організації "референдуму ДНР" - і це найбільша знахідка, прямий лінк між анти-сланцевими проплаченими Росією активістами та сепаратистами т. зв. "ДНР/ЛНР".

Головний фокус та більшість зусиль анти-сланцевих активістів були спрямовані на Слов"янськ, де знаходяться найбільш перспективні поклади сланцевого газу.

Агент ФСБ Росії в 2013 році відвідував Слов'янськ десятки разів - для підготовки лідерів протестів, під час якої багато часу приділялося пропаганді спільного "руского міру".

В січні 2014 один із оперативників ФСБ надав активстам доступ до CRM-системи Bitrix24, яка допомагає керувати кампаніями та взаємодіяти з "клієнтами".

Ще одною проксі-організацією, яка використовувалася для анти-сланцевої боротьби, стала "Спілка громадян України" - вона також пізніше була використана для сепаратизму.

Частина з тих людей, що пройшли "анти-сланцеву" підготовку в Москві в 2013 році, пізніше стали "урядовцями" т. зв. "ДНР/ЛНР" - наприклад, Олег Царьов.

Ще однією організацією, яку активно використовувала ФСБ для анти-сланцевих протестів, був "Український вибір" Віктора Медведчука, кума Путіна.

Отже, в Слов'яньску станом на початок 2014 року була сформована розгалужена мережа проросійських, анти-сланцевих активістів, яку використали для захоплення міста та організації сепаратистських референдумів.

Не виключено, що наявність такої мережі була одним із вирішальних факторів, через який саме це місто було обране для першого удару у війні Росії проти України.

Джерело: Христо Грозев

Також читайте статтю Текстів: Анатомія паніки. Як Росія роздуває антисланцеву істерію на Донбасі

Також, читайте статтю із схожими висновками автора з Лиманського району - тої самої частини Донеччини, де анти-сланцевий рух був найактивнішим

війна сланець росія пропаганда

Знак гривні
Знак гривні