Давньоримський свинець ... для фізики

Несподівано, але 2000-річний римський свинець має величезний попит у фізичних лабораторіях: з самого початку низькорадіоактивний, за ці роки він втратив свій природній фон ще приблизно у 100,000 разів.

Таким чином, для надточних експериментів, де потрібні екрани від випромінювання з надмалою власною радіоактивністю, античний свинець є найкращим матеріалом.

Експерименти, в яких фізики намагаються виміряти події, що відбуваються дуже рідко - взаємодія з нейтріно або рідкісний атомний розпад - вимагають зменшення природнього радіаційного фону, та ізоляції впливу радіації з усіх елементів експерименту - детекторів, захисних екранів тощо

Близько 20 років тому поруч з узбережжям Сардинії археологи знайшли серед вантажу із затонулих суден запас низькореактивного античного свинцю - близько 1000 зливків, кожен з яких вагою у 33 кілограми.

150 таких зливків були нещодавно передані італійським фізикам для ядерних експериментів - єдина вимога, вчені зобов'язалися зберегти красиві античні написи на зливках, так зване ”cartiglio”.

Після перевірки свинцю на наявність інших природньо радіоактивних елементів (урану та торію), фізики змогли отримати ще 120 зливків, що дозволило повністю екранувати детектори для експеримента CUORE, за допомогою якого можна визначити, чи є нейтрино власною античастинкою.

Античний зливок з "картільйо" на поверхні

наука археологія фізика

Знак гривні
Знак гривні