Суто англійський гумор. Британське посольство не дало візу журналісту ТЕКСТІВ (+смішне ВІДЕО)

Співробітнику ТЕКСТів, журналісту й аналітику Олександру Оксимцю, який їхав на стажування у британський аналітичний центр «DEMOS», відмовили у візі. За версією працівника посольства він не отримав достатньо доказів, що після стажування аналітик залишить Британію. Зокрема, у листі-відмові йшлося про те, що офіцеру не відомо, де розташовується Міжнародний фонд "Відродження" та шведська урядова агенція SIDA, котрі фінасували поїздку.

Поїздка мала відбутися в рамках ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).

Британці славляться нестандартними відмовами. Однак після того, як у 2012 році візові заявки перестали обробляти в Києві, українці почали сиcтематично стикатися з новими проблемами. Зараз українці подають заявки у київському візовому центрі, а рішення приймається у варшавському консульстві.

Крім зростання кількості відмов, тепер стало в принципі неможливо вирішити термінові візові питання, оскільки щонайменше 5 днів йде на пересилання паспортів до Варшави і назад.

Через багатоденну процедуру по пересиланню документів не зміг прочитати лекцію на міжнародній конференції MozillaFest у Лондоні керівник напрямку журналістики даних ТЕКСТІВ Анатолій Бондаренко.

У візовому центрі його запевнили, що по тій процедурі видачі віз, яку він замовив, паспорт з рішенням про візу йому видадуть через три робочих дні, але виявилося, що в необхідну дату паспорт ще не привезли з Варшави. (Всі документи були подані завчасно, але перед поїздкою у Лондон Анатолій мав іншу закордонну поїздку).

"Я думаю це такий тип англійського гумору, коли паспорт для поїздки на 5 - 9 листопада видають 9 числа", - прокоментував ситуацію Анатолій Бондаренко.

Тільки протягом останніх двох років відбулося кілька скандалів щодо відмов у видачі віз українцям. Так, улітку 2014 року британці відмовили у візі десятьом українським медикам, що їхали на міжнародний конгрес у Саутгемптоні. Серед них були троє професорів зі світовим ім’ям.

У жовтні цього року у візі було також відмовлено журналістці «Громадського» Катерині Сергацковій, що їхала у Британію отримати міжнародну нагороду. У коментарі до її посту на Facebook про відмову у візі повідомила також заступниця голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк. Вирішити питання вдалося лише після повторного подання документів.

Інструкції від британського Міністерство дурнуватої ходи. Малюнок на тему культового скетчу про бюрократію Даунінг-стріт британської комік групи Монті Пайтон

Десь так працює британська бюрократія:

великобританія посольство бюрократія візи

Знак гривні
Знак гривні