Бендукідзе і Ко запропонували план порятунку України

Короткий зміст - для того, щоб вижити як країні, нам потрібно зменшити державні видатки на 17 мільярдів доларів на рік (~10% ВВП). Зробити це можна за рахунок скасування субсидій в енергетиці, скасування спеціальних пенсій, скоротити держзакупівлі в два рази і радикально зменшити кількість регулюючих органів.

Мотивація плану зрозуміла: середньострокова стратегія виживання України, перед лицем такого ворога, як Росія, наступна: не допускати повномасштабної війни і втримати економіку довше, ніж це зможе зробити пошкоджена санкціями економіка Росії. За оцінками експертів, запас міцності Росії - близько двох років. Якщо нічого не змінювати, запас міцності у нас - значно менше - з дефіцитом у 15% ВВП та даржавним боргом у 100% ВВП довше ніж рік на плаву наша економіка не протримається.

Саме тому група авторитетних міжнародних економістів, рупором яких є відомий теоретик грузинських реформ Каха Бенукідзе, запропонувала чотири напрямки, які дозволять зменшити витрати держави щонайменш на 10% ВВП (зараз витрати держави ~55% ВВП, в той час як в Латвії - 34%. Тобто, наша мега-корумпована урядова система має можливість "засвоювати" значно більшу, навіть у відносних цифрах, кількість ресурсів, які виробляються спілними зусиллями країни)

Є чотири напрямки, по яким можна зменшити витрати:

1. Скасування субсидій в енергетиці. Напевно це найважливіша реформа, хоча б тому що ми будемо значно менше платити Росії, і фінансувати таким чином війну проти нас самих . За підрахунками МВФ, в 2014 році такі субсидії складають 10% ВВП.

Вони роблять нашу країну значно слабшою - більш залежною від російського газу, не стимулюють видобування власного газу і роботу над оптимізацією енерговитрат. Низька внутрішня ціна на газ, що тримається на субсидіях, є найбільш вигідною для олігархів (металургія + хімія) і для згаданої вище Росії.

Після приведення ціни до ринкового рівня, нійбіднішій половині населення різницю можна буде компенсувати грошима.

2. Скасування спеціальних пенсій старій номенклатурі, за оцінками це - 4% ВВП.

3. Скоротити держзакупівлі у два рази (за оцінками зараз це ~10% ВВП, з яких 5% втрачаються на відкати)

4. Радикально зменшити кількість регулюючих органів.
Детальніше про всі ці напрямки можна прочитати у наступому матеріалі

Водночас, разом із зниженням видатків держави, економісти із світовим рівнем закликають знизити податковий тиск на підприємців, для того щоб стимулювати розвиток економіки (зниження соц. податків до рівня 25%, наприклад).

Бендукідзе переконаний, що Україна не зможе втекти від реформ. Єдина різниця, що їх можна встигти провести зараз, або через рік - коли не залишиться ні тепла, ні світла.

економіка реформи

Знак гривні
Знак гривні