Росія готується до масштабного наступу у найближчі дні

Згідно з інформацією, що надходить в останні дні із різноманітних джерел, війська агресора разом з бойовиками "ДНР-ЛНР" готуються до атаки по декільком тактичним напрямкам. За останній час з Росії у великій кількості перекидається тахніка та особовий склад. Детальний аналіз фронта - в дуже толковому матеріалі від групи ІнформНапалм.

30.10.14 стане поворотним моментом в уповільненому конфлікті на південному сході України. Перемир'я дозволило терористам провести перегрупування своїх сил. Знову запрацював «російський військторг»: тільки за останніх два дні в Україні перекинуто більше 300 одиниць техніки.

Основний напрямок руху - через Антрацит на Донецьк і в сторону Смілого, а також через Маринівка в Тельманове та Комсомольське. Була помічена перекидання техніки в сторону Оленівки та Горлівки. Крім того, багато інсайдерів команди InformNapalm повідомили про зміну особового складу угруповань: неблагонадійних місцевих бойовиків змінили приїжджі "фахівці" з РФ.

Наприклад, в Петровському районі Донецька сталася рокіровка: бойовиків перевели в район Старомихайлівці, а на Каргіл заїхало багато військовослужбовців ЗС РФ. Аналогічна ситуація в Горлівці, де місцеві жителі помітили багато приїжджих людей у формі, які відрізняються від бойовиків бандформувань дисциплінованістю і виправкою. Також наші спостерігачі доповідають про розгортання системи ППО в районі Донецька, Горлівки, Сніжного (імовірно, комплекс С300). Авіація на аеродромах РФ, які знаходяться поруч з кризовим регіоном, приведена у вищі ступені боєготовності.

Таким чином, РФ готова до повномасштабного наступу під виглядом "Армії ДНР". Ось тільки куди?

Можливі напрямки ударів російських окупантів

Після зниження активності бойовиків в останні 2 дні, що стосується артобстрілів позицій ВСУ, під вечір 29.10.14 почалася щільна артпідготовка. Стався дуже сильний обстріл Горського. Швидше за все, це пов'язано з бажанням угруповання Мозгового повернути собі Лисичанськ, що і призвело до втрати силами АТО блокпоста № 32 в районі Смілого.

Угруповання Мозгового намагається закрити свій правий фланг Сіверським Дінцем і вирівняти фронт. Саме тому, вони прагнуть зрізати полукотел в Дебальцеве і захопити Артемівськ. В іншому випадку Мозковий ризикує втягнути свої сили в кишку, яка може бути обрізана з боку Артемівська. В найближчому майбутньому можна чекати ударів Горлівка-Артемівськ та Первомайськ-Артемівськ. А проблему котла вирішуватиме угрупування з Єнакієвого.

Про Маріуполь, а саме про його штурм, говорять багато. Але штурмувати місто ніхто не буде. Навіщо? Простіше нанести удар у напрямку Безіменне - Талаківка - Володарське та вийти до Бердянська. Обхід міста з півночі призведе до відрізанню шляхів постачання, і місто рано чи пізно впаде.

А щоб не дати можливість забезпечувати місто по морю, в північно-східному районі Криму розгорнуті ракетні комплекси «Бастіон». Правда, якщо почнеться рух в сторону Бердянська, то слід очікувати удару і з Криму через Чонгар. В іншому випадку мета захопити контроль над сухопутним шляхом до Криму не буде досягнута. Наші джерела в Севастополі повідомляють про захід на позаплановий ремонт декількох ВДК (великих десантних кораблів), це непряма прикмета організації підготовки можливої ​​підтримки з моря при пробитті сухопутного коридору.

Скептики почнуть заперечувати, що обійти місто з півночі не дадуть сили АТО в районі Старогнатівці. Правильно! Ось тільки у цих сил виникнуть проблеми з ударним угрупованням, яка піде на Волноваху з Оленівки (ми вже писали про переміщення туди великої кількості техніки). Крім того, Старогнатівка буде пов'язана дією БТГ, які базуються в Тельманове. Тому у терористів є шанс організувати новий котел.

Що стосується Щастя, то тут протікає Сіверський Донець, який допомагає тримати удар бойовиків з Півдня. Правда, РФ може ризикнути нанести удар з району Волошино і тим самим почати третю світову. Будемо сподіватися, що до цього не дійде.

Станом на 21.00, коли зведення готувалася до публікації, почалася потужна артпідготовка за всіма зазначеними нами напрямками ...

Матеріал підготували: військовий аналітик групи InformNapalm Артем Василенко та координатор групи, військовий кореспондент Роман Бурко.

***
Схожий, хоч і не настільки відвертий аналіз, з'явився і від групи "Інформаційний спротив" Дмитра Тимчука

***

Наразі нам нічого не відомо про заходи, які здійснює ГенШтаб для організації протидії такому наступу. Водночас, на місцях наші військові організовують оборону власною ініціативою.

війна

Знак гривні
Знак гривні