Росія збирається легалізувати приватні армії

Приватні армії будуть офіційно використовувати в неофіційних війнах, як це відбувалося в Криму та відбувається тепер, у Східній Україні. Відповідний законопроект восени буде у Думі, повідомляє німецький Шпігель.

Робча група в Москві вже працює над законопроектом про приватні військові компанії, який попередньо назвали "законом про російський Blackwater" - за старою назвою всесвітньовідомої американської приватної військової фірми.

Держдума вирішить долю законопроекту восени, однак за всіма ознаками - "добро" від Кремля вже отримано. Схоже, Путіну сподобалась зручність такого інструменту - з приватними арміями можна проводити війну з неслухняними сусідами, роблячи вигляд що Росія тут ні до чого. Зрештою, вже три місяці вони діють саме так в Україні, а реакція світу на це - дуже млява.

Кремль називає це сором'язливо, як "здатність захищати національн інтереси без офіційного військового впливу".

Такі приватні компанії збираються використовувати там, де регулярні війська важко застосувати з політичних або легальних причин. Працівники подібних компаній будуть захищені законом і будуть набиратися в першу чергу з числа бійців елітних військових частин. Контролювати діяльність приватних армій збираються за допомогою ФСБ.

Іншим місцем застосування приватних армій (крім України) може бути Кавказ.

майбутнє війна рашка

Знак гривні
Знак гривні