Українським частинам на кордоні потрібна негайна допомога

Ситуація на Сході значно складніша, ніж у офіційних зведеннях військового командування. Частини з декількох бригад, що прикривають кордон з Росією, фактично знаходяться в оточенні і щоденно потрапляють під масований вогонь російської артилерії, щоденно несуть втрати. Йде повномасштабна війна.

Правду про реальний стан справ у місцях дислокації частин 79 та 72 бригад розказав Юрій Бірюков ("Крила Феніксу"), який був на місці та брав участь у вивезенні поранених з місця оточення.

Існує велика недовіра до штабу АТО, який на думку військових з місця подій, не приймає вчасно необхідних рішень і погано планує операції. Так, внаслідок невдалого планування Амвросіївка була захоплена про-російськими терористами, які фактично відрізали наші частини на кордоні від постачання. До відрізаних частин вже з 16 липня не надходить допомога. Водночас, їх щоденно розстрілює російська артилерія та системи залпового вогню.

Гірше за все, інформація про подальші дії військ на місцях потрапляє до ворога. Тому війскові керівники на свій страх та ризик прийняли рішення про прорив колони бронетехніки, щоб вивезти найбільш важких поранених, яких ніхто з штабу не збирався евакуювати.

Далі - за словами власне Юрія Бірюкова:

Раптовий прорив колони українських бронетранспортерів по нульовому кілометру вздовж кордону з Російською Федерацією в Донецькій області дозволив вивести з оточеного терористами району 75 важкопоранених солдатів.

За його словами він разом з вищим офіцерським складом 79-ї окремої аеромобільної бригади шукав вихід із ситуації з пораненими солдатами, які 7 діб знаходилися під постійним ракетним, мінометним і танковим вогнем в кільці бойовиків.

- Три доби ми намагалися придумати, як хоча б частину поранених звідти визволити. У обмірковуванні щохвилини брали участь всі вищі офіцери бригади, що знаходяться в цьому таборі.

Основна біда полягає у двох речах: всі ці операції не можна погоджувати зі штабом АТО, тому що вони моментально зіллють інформацію. Якби, Господи помилуй, ми розповіли, як і куди ми їдемо, нас би, напевно, сьогодні тут не було, - каже Юрій Бірюков.

Він повідомив, що зараз український кордон з Росією ніким не контролюється. На території Луганської області є зона від 80 до 100 кілометрів, де взагалі нікого немає - відкрита місцевість. Таким чином, нашим солдатам, в тому числі десантникам з Миколаєва доводиться виконувати функцію прикордонних військ.

Інакше, каже він, неможливо буде блокувати пересування військової техніки з території Російської Федерації. Юрій Бірюков також розповів, що своїми очима бачив, як з території Росії по українських позиціях йдуть удари системами залпового вогню.

- Їх з 16 липня довбають щохвилини, з рідкими перервами на обід і вечеря з того боку. Пацани навчилися закопуватися, але там огидний грунт, ракушняк та інша капость, там особливо і не закопали. Як можуть вони вгризаються в ці висотки.

Але втрати щодня, люди гинуть щодня, техніку втрачаємо щодня. І їх довбають відверто з російської території все сильніше і сильніше. У мене на очах, з російської території, - каже Юрій Бірюков.

Ситуацію, яка виникла з тим, що українських військових оточили терористи, він пояснив взяттям під контроль бойовиків населеного пункту Амвросіївка, яка раніше служила тилом для сил АТО.

Свідчення одного з солдатів, що прибув з цією колоною

війна

Знак гривні
Знак гривні