Клюєв продовжує отримувати надприбутки в галузі сонячної енергії

Постановою Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) №931 від 27 червня, «зелені тарифи» для сонячних електростанцій з липня зростуть на 1,1% через зростання курсу євро. Тарифи складуть від 550 коп./кВт-год - 750 коп./кВт-год.

НКРЕ з 2010 року очолює Сергій Тітенко, який раніше працював у компанії «Укрпідшипник» братів Клюєвих та «Київенерго» Ріната Ахметова. Таким чином, НКРЕ під керівництвом менеджера Клюєва залишило Клюєву надприбутки від сонячної енергії (саме Клюєву належить левова частка потужностей для її виробництва)

Розпорядженням №589-р від 18 червня Кабмін рекомендував НКРЕ знизити з 1,8 до 1,01 піковий коефіцієнт, який використовується при розрахунку «зелених» тарифів для сонячних електростанцій.
Як зазначається у документі, таке рішення уряд прийняв «з метою зниження тарифного навантаження на кінцевого споживача електричної енергії».

Однак за даними «Дзеркала тижня», Міністерство юстиції зареєструвало урядове розпорядження №589-р із зауваженням про неповну відповідність цього документа законодавству України. Згодом НКРЕ прийняло свою постанову №931, у якій і проігнорувало урядову пропозиції по зменшенню коефіцієнта.

Відтак в Україні залишаються найбільші в Європі тарифи на сонячну електроенергію (щонайменш у два рази більше ніж в Німеччині або Великобританії). Найбільшим виробником сонячної електроенергії в Україні є група компаній «Activ Solar» Сергія та Андрія Клюєва.

Колишній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв був оголошений у міжнародний розшук після втечі Віктора Януковича. За даними ЗМІ, Клюєв вже подав позов до суду з вимогою виключення його зі списку осіб, щодо яких Євросоюз застосував економічні санкції.

"Наші Гроші"

Знак гривні
Знак гривні