Нью Йорк Таймз: чому Китай забере собі Сибір

У авторській колонці відомий географ пояснює, що "земля без людей" - Сибір, ідеально пасує для "людей без землі" з Китаю.

Росія нещодавно відновила Імперську Арку в Благовіщенську, прикордонному місті на дальньому Сході. "Землі вздовж Амуру були і завжди були російськими". Однак це не більш ніж фантазії. Тіні від урочистих будівель китайського міста Хейхе, що знаходиться через річку, вже падають на залишки минулої російської величі.

Joe Burgess/The New York Times

Китайський кордон Росії довжиною в 2.7 тисяч миль сформувався після другої опіумної війни, коли західні країни відривали шматки Китайської Імперії на півдні, а Росія робила те ж саме на півночі.

Однак тепер, при співвідношенні економік та населення як 1 до 10 (1 росіянин до 10 китайців), за умови що кількість китайськомовних жителів Сибіру збільшується щорічно, кордони можуть бути переглянуті.

Особливо після тих прецендентів перекроювання кордонів, які за останній час Росія створила в сусідніх країнах - Придністров'я, Абхазія, Південна Осетія та найбільш свіжий приклад, - український Крим.

Тож ніщо не заважає Китаю у найближчому майбутньому провести референдум, та оголосити про необхідність захищати інтереси китайськомовного населення приамур'я та Сибіру загалом.

Китай карта datavis росія

Знак гривні
Знак гривні