Росія використовує Сбєрбанк, як потужну фінансову зброю

У боротьбі проти Європи, Росія намагається розподіляти і володарювати. Для цього, за допомогою наддешевих кредитів купується лояльність невеликих членів ЄС з пост-радянського табору.

Як пише Блумберг Бізнесвік, багато з них вважають невигідним виступати проти російських інетресів: угорські, словацькі та чеські політики відкрито виступають проти санкцій ЄС щодо Росії, аргументуючи що санкції сильніше вдарять по економікам їх країн, ніж по їхнім західним сусідам.

Один із найголовніших інструментів для впливу Росії, крім Газпрому, в останні роки став Сбєрбанк (SBER:RM), маючи в своєму розпорядженні 16 мільярдів доларів, за останній час Сбєрбанк Європа побудував потужну присутність в центральній Європі та на Балканах.

Головний фокус - енергетика. В цьому році відбулася домовленість з Угорщиною про побудову двох атомних реакторів. Кредит, який був запропонований Кремлем - 10 мільярдів євро на тридцять років, за умовами значно нижче ніж ринкові - такими, які не може собі дозволити жоден комерційний банк на Заході.

В червні стало відомо про новий кредит на 1.2 мільярди доларів для Slovenske Elektrarne, - це словацька енергетична компанія, яка контролюється італійським концерном Енел. Кредит необхідний для добудови реактора атомної станції в Моховіце. Також, італійці розглядають можливість продажу своєї словацької дочки, і одним з головних претендентів є Росатом.

На відміну від Польщі та країн Балтії, які виступають за санкції та збільшення військової присутності НАТО у себе в країнах - чехи, словаки та угорці проти цього.

Вони наголошують на важливості співпрацііз Сбєрбанком та іншими компанії з Росії.Подібний опортунізм - саме те, на що розраховує Кремль. Ось чому Росії вигідно давати невигідні кредити. Як каже один із експертів, "вони інвестують мільярд доларів у таку невелику країну як Словакія, і купують її".

За деякою інформацією, низка провідних проросійських діячів в Україні, такі як Константінов (голова Верховної Ради Криму, один із ключових людей що допомагали російській інтервенції), або Царьов - також мають великі кредити у Сбєрбанку та ВТБ

сбєрбанк економіка війна росія

Знак гривні
Знак гривні