Комп'ютерну мережу ЦВК зламали хакери

Про-російська група "КіберБеркут" оприлюднила сьогодні файли з внутрішньої мережі серверів ЦВК України. Вочевидь, це ще один крок, спрямований на зрив виборів. Відомо також, що 22 травня система Вибори якийсь час не працювала.

Ворожі "хакери" стверджують, що повністю знищили всю систему. Серед оприлюднених даних - декілька гігабайт службових файлів та листування. Наприклад, на малюнку нижче ви можете побачити повну функціональну схему системи "Вибори".

Невідомо, як саме була зламана система, однак рівень її захисту був доволі низьким - наприклад у мережі файли з паролями зберігалися у відкритому, незашифрованому вигляді.

Не дивлячись на заяви хакерів, здається що вже сьогодні діяльність системи відновлено (не виключені майбутні атаки, у тому числі в день виборів). Однак, офіційні особи вже поспішили прокоментувати подію, не визнаючи факту зламу.

Так, Валентин Наливайченко (голова СБУ) заявив про "знешкоджений вірус на сайті ЦВК" (доволі смішна заява для будь-якого комп'ютерника), а голова ЦВК Михайло Охендовський сьогодні заявив про "деякі збої технічного характеру", про те що "функціональність системи зараз відновлена. ... вжито вичерпних заходів для забезпечення подальшої роботи системи "Вибори", в тому числі у день голосування і в наступні за ним дні"

війна кіберзлочинність

Знак гривні
Знак гривні