Цікаві приклади самоорганізації людей

Євромайдан - це не лише тиск на владу. Євромайдан є великою лабораторією по самоорганізації і співпраці людей. Євромайдан - це також найкращий метод для того, щоб люди відчули - для їх життя влада не потрібна, точніше - вони і є ця влада.

Єдиний спосіб втілити якусь класну ідею - це взяти і зробити самому. Не зовсім самому, звичайно - а за допомогою мотивованих людей, яких дуже легко можна знайти в ці дні або на майдані реальному, або в інтернеті.

Нижче ми наводимо - далеко не повний! - список цікавих проектів, акцій та ініціатив, які були створені на Євромайдані за останні дні. (У список не входить сотні інших проектів, наприклад по організації страйків, пікетів в Україні і закордоном, євромайданів в інших місцях, тощо)

- Захист наших ув'язнених. Сторінка в фейсбуці, учасники якої разом з іншими групами - провели вже низку акцій з приводу затримання і побиття випадкових учасників протесту на Банковій. Вони збирають дані на судей, що винесли ганебні рішення, і на "беркутівців", що били мирних учасників протестів 30-го листопада та першого грудня. Це дуже хороша справа, ці дані обов'язково будуть використані на "українському нюрнберзі", який може стати одним із методів радикальної зміни влади.

- Сторінка-агрегатор "як допомогти майдану", де збираються дані з багатьох ресурсів.

- Сторінка ЄвромайданSOS, яка допомагає знайти людей, що пропали без вісти з початку акції. Список значно скоротився в тому числі за їх допомогою.

- Сторінка "Громадянин плакат", присвячений Євромайдану. Одне з джерел, звідки можна взяти креативні графічні рішення на тему революції.

- Групи автолюбителів - їх багато - що самоорганізувалися і проводять дуже корисні акції - від візитів у Межигір'я до блокування місць зосередження спецпризначенців. Один з прикладів - місто Васильків і база Беркуту на Червонозоряному.

- В дерев'яних будиночках поруч з Ялинкою працює Громадський сектор Євромайдану, який потребує волонтерів-організаторів, щоб допомогти протестуючим самоорганізуватися (вони ведуть багато проектів, в тому числі по логістиці майдану)

- Тисячі - буквально - добровольців, які допомагають підтримувати Майдан в ці дні.

- команда Спільнобачення, яка серед іншого організувала цілодобову трансляцію подій з Євромайдану

- Громадське ТБ і Громадське радіо - це теж приклади саомоорганізації, які буквально вистрілили з початком Євромайдану!

...

PS У цих двох статтях (перша, друга) наведено ще декілька цікавих прикладів. Список буде продовжено, будь ласка пишіть у коментарях про випадки самоорганізації, які найбільше сподобалися вам.

пряма дія самоорганізація Євромайдан акція

Знак гривні
Знак гривні