Елон Маск оприлюднив проект транспорту 5-го покоління

"Хайперлуп" - піднята над землею труба, в якій капсули з пасажирами будуть розганятися в розрідженому повітрі до швидкості в 700 миль на годину, за допомогою магнітного поля. Подорож від Сан Франциско до Лос Анжелоса складатиме всього пів-години.

Те що для інших є фантастикою, для Маска (якого вже називають найбільш талановитим індустріальним підприємцем 21-го сторічя) є лише справою добре продуманого, хоча і ризикованого проекту. Маск вже довів свою здатність кидати виклик існуючим гігантам і реалізовувати "нереальні" проекти: PayPal в індустрії банкінгу, Tesla Motors - в будівництві автомобілей, SpaceX - в космічній індустрії.

Ідея побудувати супер-трубу виникла у нього, коли він дізнався, що план будівництва швидких потягів у Каліфорнії передбачає витрату 60 мільярдів доларів на побудову неефективного і не дуже швидкого транспорту (більш повільні швидкісні потяги ніж в Європі або Японії)

Проект Елона Маска буде коштувати всього 6 мільярдів для пасажирського варіанту (10 мільярдів для варіанту, в якому можна буде перевозити і машини), для нього не потрібні великі витрати енергії (будуть використані вбудовані в лінію сонячні батареї), він не боїться землетрусів, і надзвукові капсули будуть рухатися так, що пасажири не відчуватимуть жодних перевантажень або тряски.

Дизайн проекту є open-source, його буде відкрито для коментування і змін, і Маск вже закликав усіх бажаючих вносити пропозиції.

майбутнє транспорт технології

Знак гривні
Знак гривні