З 1 липня Верховна Рада ввела податок на народження дитини. ОНОВЛЕНО 11.07. 13:00

З цієї дати вступив у силу закон, за який ще 14 травня проголосували практично всі наявні у залі депутати, а саме - 350 чоловік. Варто зауважити, що приймався ззовні безневинний документ, під назвою "зміни до законів щодо призначення та індексації пенсії"

У кінці його тексту, під низкою малозрозумілих поправок, ховаються зміни до закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, куди у якості ще однієї бази для нарахування цього внеску була додана "допомога у зв’язку з вагітністю та пологами" (розмір такої допомоги - це чотири середніх зарплатні жінки, яка готується народити). Розмір самого внеску - 33.2% від такої бази, і цю суму має сплатити роботодавець.

Зрозуміло, що це призведе або до ще одного зменшення офіційної зарплатні жінок у репродуктивному віці, або до іншого сценарію: у наших реаліях керівники підприємств почнуть вимагати цю суму від жінок, що мають отримати допомогу. Отже, таким чином жінки, що збираються народжувати, будуть недоотримувати більше третини грошей, що виділяються їм на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Скажімо, якщо жінка-працівник отримує офіційно 2500 тис гривень за місяць (за 4 місяці - 10 000 гривень), вона може втратити близько 3300 гривень із своєї допомоги

Таким чином, депутати з усіх фракцій ввели прихований податок на народження дітей, а президент Янукович - його підписав. Ініціатором законопроекту, що безумовно призведе до ще одного покращення, був такий собі Азаров М.Я. , що працює у Кабінеті Міністрів України

Проте є й інша точка зору - цей закон лише технічна поправка, котра усуває "дірку" в законодавстві, котра існувала до цього часу. Наш читач і фахівець із соціальної політики уточнює: «Cоціальний внесок 33% від фонду оплати праці роботодавець платив завжди. Але на кілька місяців декретної відпустки виникала "дірка", коли він ці внески не платив, а отже жінці не йшли нарахування на майбутню пенсію».

ОНОВЛЕНО 11.07. 13:00
Нас багато критикували за цю новину. І ми звернулися за консультацією до Владимир, учасника спільноти ТЕКСТІВ одного з наших авторів, котрі професійно відслідковують діяльність уряду. Ось його коментар:

"Дійсно ЕСВ як був, так і залишився. А от що таке - допомога по вагітності і пологах і чи треба з неї платити внесок до ЄСВ - можуть бути різні трактування. Ясно, що допомога по вагітності - не зарплата. По суті це допомога держави і не логічно, коли роботодавець платить відсоток з неї до ЄСВ. За звичайною логікою нинішня норма - знущання.

Але в Україні допомога вагітним виплачують з коштів Фонду тимчасової непрацездатності (у 2012р. 2млрд.189илн.гр) тобто з ЄСВ.
Оскільки за формою це страховий фонд, то сплачувати можна тим людям, які щось туди внесли.

Певне - з того, що раніше внесли? Чому роботодавець має перераховувати відсоток до ЄСВ від грошей, що виплачуються з раніше внесеного до ЄСВ?

Але у влади інша логіка. У 2012р. період вагітності та пологів виключили з стажу для нарахування пенсії - бо в цей час жінка не перераховує нічого до ПФ, Тепер вони вирішили - включимо у стаж, а перераховувати буде ЄСВ з допомоги. По суті - все одно знущання і з жінок і з бізнесу."

ТЕКСТИ готові надати слово й усім фахівцям, котрі мають інші трактування цього нововведення

Офіціна позиція мінсоцполітики викладена тут

покращення діти податки

Знак гривні
Знак гривні