Новий витік від Едварда Сноудена: США підслуховували своїх союзників

Спецслужби США слідкували за місією ЄС в Нью-Йорку та за посольством у Вашингтоні. Документ від екс-працівника АНБ Едварда Сноудена перераховує 38 посольств та місій, визначених як "цілі".

В документі дуже детально описані методи, які використовувалися для прослуховування - від "жучків" в електронному обладнанні, до вставок в кабелі, та передавачів із спеціальними антенами.

Серед інших в списку містяться місії ЄС, Франції, Італії та Греції, та низка американських союзників, Японією, Мексикою, Південною Кореєю, Індією, Туреччиною включно.

В документах, які оприлюднив Der Spiegel, вказано що Німеччина вважалася одною із цілей у категорії, де знаходяться Китай, Ірак та Саудівська Аравія. Для порівняння, Австралія або Нова Зеландія знаходяться під значно меншим рівнем спостереження.

Міністр юстиції Німеччини, Сабіна Лейтюссер-Шнарренбергер, у своїй заяві вимагає пояснень від Вашингтону, стверджуючи що у випадку підтвердження, "дії США нагадують практику холодної війни".

Низка офіційних осіб країн ЄС вже натякнули на можливі проблеми із підписанням широкої угоди про торгівлю ЄС-США, у зв'язку з недружніми діями уряду цієї країни.

Сновден, 30-річний екс-контрактник АНБ, який оприлюднив документи щодо електронного спостереження, за всіма ознаками знаходиться зараз у Москві, без документів які б давали йому можливість потрапити в якусь іншу країну світу.

Будинок Ради Європи у Брюселі, який за припущеннями був одною із цілей підслуховування

сша скандал витік

Знак гривні
Знак гривні