Туреччина: мирна громадська акція на захист зеленої зони Стамбулу переросла у загальнонаціональний протест

Влада жорстко відреагувала на акцію протесту проти забудови парку Ґезі на площі Таксим. Мирний сидячий протест студентів був розігнаний поліцією із масовим застосуванням сльозогінного газу та насильства.

Після цього повстав практично весь Стамбул. Демонстранти вимагають відставки прем'єр-міністра країни. Саме на Таїпа Ердогана вони покладають відповідальність за насильство на вулицях турецьких міст.

Мітинги не вщухають четвертий день. Поліція застосовує водомети і сльозогінний газ. Постраждали десятки людей, деякі поранені - у важкому стані. Заарештовано понад 60 демонстрантів. Є повідомлення про чотирьох загиблих.

Громадський протест підтримали жителі інших міст Туреччини. Демонстрації та сутички із поліцією відбулися у столиці Анкарі, Ізмірі, Бурсі, Ізміті та інших.

В столичній Анкарі не вщухають масові заворушення, частина поліцейських перейшли на бік протестувальників і навіть застосувала перцевий газ проти колег, що виконують наказ влади на розгін мирних демонстрантів. В низці міст поліція відступила з центральних площ.

Десятки тисяч учасників акції на мосту через Босфор

Ось що пишуть турки в соцмережах: "Дорогий прем'єр-міністр, ви не уявляєте як я вам сьогодні вдячний. Ви навіть не знаєте, яку добру справу зробили для країни сьогодні. Сьогодні я вперше бачив як фанат Фенербахче допоміг піднятися з землі галатасарайцю після наказу поліції" вбивати ". Сьогодні турки і курди ділилися водою і хлібом. Сьогодні жінки, яких ви називаєте повіями, вийшли з публічних будинків, щоб промити рани постраждалих і напоїти їх лимонною водою. Сьогодні нелюбимі вами трансвестити рятували людей у ​​своїх кімнатах дешевих готелів тарлабаши. Адвокати та лікарі роздавали свої телефони для надання допомоги. Сьогодні еснафи (магазини, кав'ярні все що на перших поверхах) відключили паролі на wi-fi, а готельєри пускали стомлених або побитих. Сьогодні наші очі повні сліз не від вашого перцевого газу, а від гордості за нашу Туреччину " - написав Айкут Гюрлеімез

Джерела: Євроньюз-Україна (ВІДЕО), фейсбук Османа Пашаєва - він зараз у Стамбулі, і постійно оновлює стрічку новин.

протест туреччина

Знак гривні
Знак гривні