Не виключено, що наша цивілізація - перша у Всесвіті

Американські дослідники застосували аналог закону Мура для того, щоб визначити час виникнення життя - і отримали дуже цікавий результат.

Спершу, що таке "закон Мура": це експериментальне спостереження, що приблизно кожних 24 місяців складність процесорних компонентів подвоюється (і приблизно так само зростає потужність комп'ютерів).

Однак, якщо сучасний спостерігач протягом якогось періоду часу заміряє подібне зростання складності компонентів, він може не лише спрогнозувати, що буде через декілька років - але й "повернутися назад" у часі, і визначити коли таке зростання почалося (коли складність дорівнювала 0).

Якщо зробити це з комп'ютерними мікросхемами, то знайдена таким чином "точка старту" дорівнює 60-м рокам минулого сторіччя, якраз коли з'явилися перші мікросхеми.

Подібним чином можна відслідкувати, наприклад, наукові публікації, кількість яких в період між 1990 та 1960 роками подвоювалась кожних 15 років. Якщо "повернутися" на графіку назад, то час початку зростання припаде на 1710 рік, тобто приблизно тоді коли почало діяти Королівське Наукове Товариство і свої роботи писав один із батьків сучасного наукового методу, Ісаак Ньютон.

Алєксєй Шаров з Балтімору та Річард Гордон з Флоріди стверджують, що таку ж саму ідею можна застосувати і для живих організмів, складність яких вимірюється розміром "функціонального" геному.

Маючи оцінки, коли виникли найпростіші організми типу прокаріотів, потім еукаріотів, і більш складні істоти типу черв'яків, риб та ссавців, та знаючи розмір геномів, їм вдалося побудувати графік (рис. нижче), на якому добре видно експоненційне зростання складності живих форм життя - однак подвоєння кількості генів тут відбувається, на відміну від комп'ютерів, не раз на два роки, а раз на 376 мільйонів.

Далі, продовжуючи цю лінію (шкала графіка - логарифмічна) до точки перетину з віссю х, дослідники знайшли точку, коли складність життя дорівнювала 0, тобто тоді, коли воно виникло.

Походження життя. Логарифмічна шкала.

Цей момент був 9.7 ± 2.5 мільярдів років тому - вдвічі більше, ніж вік нашої планети. Якщо оцінка вчених є вірною, тоді ми можемо зробити
декілька висновків - наприклад, що початкові "спори життя" (можливо, у формі заморожених бактерій), потрапили на Землю з Космосу, і його розвиток на нашій планеті таким чином почався не з повного нуля. А перше життя могло виникнути не на планетах, а в зовсім інших умовах.

Цікава ідея авторів також дає потенційну відповідь на відомий "парадокс Фермі" - чому ми досі не можемо знайти у Космосі сліди діяльності інших цивілізацій. Можливо тому, що наша цивілізація є однією з перших - судячи з оцінки авторів дослідження, насправді потрібно дуже багато часу, щоб життя розвинулося до стану появи розумних істот.

З іншого боку, авторам потрібно шукати якісь докази того, що темп розвитку живих організмів був приблизно однаковим за весь розглянутий період часу, інакше їх оцінка може бути помилковою.

наука Життя космос

Знак гривні
Знак гривні