Ахметов та Фірташ вже засвітилися у гігантському офшорному скандалі

Вчора з'явилася інформація про перші результати обробки гігантського (близько 250 гігабайт) витоку інформації про офшорні оборудки тисяч людей, серед яких зустрічається багато прізвищ "сильних світу цього". Нагадаємо, перші повідомлення про існування такого архіву з'явилися восени 2012 року.

На сайті установи, що координує співпрацю більше ніж 100 журналістів та аналітиків із десятка медіа-видань, з'явилися перші списки "топ-клієнтів" офшорних сервісів.

Героями дня стали корумповані представники керівництва/мільярдери з Азербайджану, Росії, Канади, Пакистану, Філіппін та низки інших країн.

Трохи слави дісталося і нашим олігархам - Ахметову та Фірташу. Перший фігурує в інтерактивній візуалізації тих, хто "скуповує Британію" (саме його квартири сумою більше 130 млн фунтів ви бачите на фото).

На 7 і 8 поверхах цього будинку навпроти Гайд-Парк знаходяться квартири Ахметова - одні із найдорожчих в Лондоні

Дмитро Фірташ засвітився більш солідно: він у топ-списку користувачів офшорів, поруч з Маркос (Філіпіни), Алієвим (Азербайджан), Іванішвілі (Грузія).

Укладачі списку позначили українського олігарха як співвласника (разом з Газпромом) РосУкрЕнерго. Також, в характеристиці сказано що ""офіційні правоохоронні особи та представники дипкорпусу США пов'язують його з торгівлею зброєю і наркотиками" і згадують його зв'язки з авторитетним Семеном Могілевичем.

Взагалі, згідно анонсу це лише початок витоку інформації про офшори. Його вже порівнюють із скандалом з дипломатичним листуванням від Wikileaks (є версія, що інформація по офшорам була передана австралійським журналістам саме людьми, близькими до цього сайту).

Укладачі вирішують, чи нададуть вони доступ до повного архіву, який є в їх розпорядженні. Наразі, вони поділилися частиною даних з низкою відомих ЗМІ (наприклад Guardian або CBCNews), на яких будуть з'являтися результати розслідування.

Для тих, кому хочеться дізнатися про офшори більше, пропонується інтерактивний підручник - куди, з ким, і в який спосіб перевести ваші чесно укр... зароблені гроші, щоб уникнути непотрібного оподаткування.

скандал ошори фінанси

Знак гривні
Знак гривні