Рівень злочинності у великих містах за останні десятиріччя радикально зменшився. Тепер зрозуміло, чому

У всіх великих містах за останні 30 років рівень злочинності впав на десятки відсотків. Це стосується як серйозних, так і дрібних злочинів. Загадковий феномен намагалися пояснити у дуже різний спосіб, від покращення економічного стану до легалізації абортів, однак всі ці теорії не збігалися з наявними даними.

У дослідників поширення хвороб є грубе, але просте мнемонічне правило: епідемії, що поширюються вздовж ліній комунікацій, викликані інформацією (приклад - істерія щодо Джастіна Бібера в соцмережах). Ті, що поширюються вздовж головних транспортних ліній - викликані бактеріями або вірусами (наприклад, грип). Ті, що поширюються як кола - викликані комахами (малярія та москіти). Однак, якщо епідемія одразу і всюди - причиною може бути молекула.

У випадку збільшення рівня злочинності такою молекулою є Pb(CH2CH3)4.

Головним джерелом цієї молекули були автомобільні викиди від бензинів, які неочищені від з домішками свинцю. Такі домішки перестали вживати лише з початку 70-х років. На графіку внизу дуже чітко видно, як рівень злочинності зростав та зменшувався після зростання та зменшення кількості свинцю в автомобільних викидах.

рівень злочинності прямує за кількістю свинцю у автомобільних викидах, із запізненням у 20 років

Звичайно, це можна пояснювати простою кореляцією, однак не у цьому випадку. Додаткові дослідження і контрольні перевірки показали, що з великою ймовірністю саме свинець був причиною збільшення злочинності.
Деталі можете прочитати у дуже цікавій статті видання Mother Jones

Якщо коротко - свинець, що потрапляє через повітря до організму дітей, шкодить у два дуже небезпечних способи: зменшує інтелект (пригноблюється зростання маси мозку), та негативно впливає на центри прийняття рішень, що працюють як обмежувачі та запобіжники. Відповідно, в результаті діти під впливом свинцю виростають у агресивних, неконтрольованих дорослих із зменшеним рівнем інтелекту, а звідси і збільшення кількості злочинів у популяції.

Бензиновий свинець може пояснити 90% зростання (а потім і падіння) злочинності за 50 останніх років 20-го сторіччя. Це підтверджується даними на рівні різних країн, їх областей, міст і навіть окремих кварталів.

наука статистика

Знак гривні
Знак гривні